Yılbaşına kadar kilo vermek isteyenlerin mutlaka öğrenmesi gereken 5 şey!

Yeni yıla daha zayıf girmek istiyorsanız, 2019'da artık kilolarınızdan kurtulmak istiyorsanız yapmanız gereken 5 önemli değişikliği sizin için derledik.

Yılbaşına kadar kilo vermek isteyenlerin mutlaka öğrenmesi gereken 5 şey!

Yılın sonuna yaklaşıyor ve zenginlik sezonu hızla yaklaşıyor. Beslenme uzmanı Rick Hay'e göre, şimdi yapabileceğiniz küçük yaşam tarzı değişiklikleri, Noel bayramından önce istenmeyen kiloları değiştirmenize yardımcı olabilir. Healthista için bir parça olarak, Bay Hay kilo kaybetmemenizin beş sebebini ortaya çıkarır ve şaşırabilirsiniz.

KAHVE ZAYIFLATIR SANIYORSANIZ...

Kahve modern yaşamın içsel bir parçası! Yılın yarısında güneş doğmadan uyandığımızı düşünürsek bir çoğumuz kahve içmeden uyanamıyoruz. İlk bakışka kilo vermek için masum bir içecek gibi görünen kahve aslında kilo vermenizin en büyük nedeni olabilir. Beslenme Direktörü Rick Hay, kahveyle ilgili yaygın yanlış bilgiler olduğu görüşünde. Bu yanlış bilginin temelinde kahvenin metabolizma hızını arttırdığı ve insülin seviyesini düşürmesiyle alakalı. Rick Hay, "Kahve çeşitli vücut işlerini hızlandırabilir ve bu yolla kan şekerini düşürür. Ancak, kahvenin kalorileri daha hızlı yakmanıza yardımcı olabileceği anlamına gelmez. Kan şekeri seviyemiz düştüğünde beynimiz yeniden bir şeyleri yememiz için harekete geçiyor. Bu nedenle kahve yerine yeşil çay içmenizi öneririm. Bu kan şekerinde ani düşüş yaratmayan miktarda hafif kafein içerir. Ayrıca metabolik hızınızı da arttırır" diyor. 

AĞIR EGZERSİZ İŞE YARAMAZ

Kilo vermek için vücudunuzun nasıl çalıştığını, aldığınız besinlerin nasıl kullanıldığını mutlaka öğrenmeniz gerekir. Mesela karbonhidratlar yakıt olarak kullanılan ilk enerjidir, çünkü enerjiyi çok hızlı serbest bırakırlar. Vücudunuz kendi karbonhidrat stoğunu neredeyse sıfırladığında, alternatif enerji kaynakları bulmaya başlar. Bu, yağ yakmaya başladığınız andır. Rick Hay, "Egzersize başladığınızda ilk yakılan yer kreatinin fosfat depoları olur. Ancak bu 20-30 saniye sürer. Eğer egzersize devam ederseniz yakmak için başka bir şey aramaya başlar ve karbonhidratlar devreye girer. Karbonhidratlar verimli enerji kaynaklarıdır. Ancak daha çok kilo vereceğim diye karbonhidratları kesmeniz gerekmez. Vücut senkronize çalışır. Sağlıklı karbonhidratlar da kilo vermeniz için gereklidir. Yüksek tempolu aniden başlayan egzersizler daha çok karbonhidrat yakmayı sağlar ancak depolanan yağları yakmak konusunda iyi sonuç vermeyebilir. Depolanan yağların yakımı için dayanıklılığa dayalı egzersizleri uzun süre yapmanız da fayda var" diyor. 

TUZ VE TATLANDIRICILAR

Sodyum, sistemimizde bulunan su miktarını kontrol etmek için vücudun kullandığı bir mineraldir. Vücudumuzda ne kadar fazla sodyum birikirse, idrarımızdan daha fazla su tutulur ve dışarı atılmaz. Ancak bu tamamen sodyumu kesmeniz anlamına gelmez. Sodyum vücudun tüm hücrelerinin ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. Kilo vermek için tuzu tamamen keserseniz mineral eksikliği yaşarsınız.  Ancak yeter miktarda ve kaliteli endüstriyel olmayan tuzları kullanmalısınız. Doktor Hay, tuzsuz hissedilen yemekleri baharatlarla tatlandırmanın daha ideal bir yol olduğu görüşünde.

Doktor Hay'a göre , mümkün olduğunda, özellikle çay ve kahve içerken tatlandırıcı kullanmayın. İçeceklerinize kesinlikle biraz tatlılık katmanız gerekiyorsa, bal, palmiye şekeri, hatta pekmez gibi doğal, sağlıklı alternatiflere gidin. Bunlar hala çok şeker içerir, fakat aynı zamanda sağlık yararları vardır ve az veya hiç sodyum içermez. Biliniyor ki tatlandırılarda da yüksek sodyum kaynakları vardır. 

PEKİ YA MADEN SUYU?

Artık herkes asitli gazlı içeceklerin sadece kilomuz için değil sağlığımız için de çok kötü olduğunu biliyor. 2017 yılında Obezite Araştırma ve Klinik Uygulama gazetesinde yayınlanan bir çalışmada, gazlı içeceklerdeki karbon dioksitin grelin salınımını artırarak kilo alımını etkileyebileceği gösterildi. Daha çok açlık hormonu olarak bilinen Ghrelin, esas olarak midede üretilen bir hormondur ve etkilenin başında iştah artışı gelir. Kısa vadede iştahınızı kontrol ederek sizi yemenin vakti geldiğini bildiren de ghrelindir. Eğer gazlı içecekleri seviyorsanız ve vazgeçmek için bir alternatif arıyorsanız maden suyu için. Ancak şekerli ve meyveli olanları değil. Çünkü şekerli ve meyve aromalı olanlar kilo artışının son yıllardaki en yaygın nedenlerinden. Maden sularının içinde de tuz olduğunu ve yüksek kullanımının ödem nedeni olduğunu unutmayın. Eğer ille de gazlı bir şeyler içmek istiyorsanız sadece maden suyu şahane. Ancak gazlı olmasa da olur diyorsanız sudan şaşmayın deriz.

HAVA KİRLİLİĞİ DE KİLO YAPAR

Hava kirliliğinin de kilo yaptığını biliyor muydunuz? 2016 yılında yayınlanan bir ve Pekin'de yapılan bir çalışmasında, hava kaynaklı partikül kirliliğine maruz kalmanın obezite ve tip 2 diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalığı gibi metabolik sendromlar riskini artırabileceğini kanıtladı. Kirlenmenin neden olduğu ağırlık artışı, pro-inflamatuar yolların ve oksidatif stresin aktivasyonu ile ilişkiliydi. Oksidatif stresin, Tip 2 Diyabet dahil olmak üzere çeşitli metabolik sendromların gelişimindeki suçlulardan biri olduğu gösteriliyor. 

Hava kirliliğinin etkilediği yalnızca bizler değiliz aynı zamanda tükettiğimiz hayvanlar da bu durumdan etkileniyor. Öneri hayvansal ürünler yerine daha sebze meyve, baklagil gibi bitki temelli besinlere yönelmek. Hayvansal gıdalarda ise organik kaynalara yönelmek artık hayati. Organik olmak demek, sadece bu zararlı kimyasalların yutulmasını sınırlamakla kalmamakta, aynı zamanda besinlerin metabolizmada yarattığı optimum faydayı da arttırmakta. 

Yorumlar