Zahterli ekmek nasıl yapılır malzemeleri nelerdir leziz mi leziz!

Zahterli ekmek nasıl yapılır? Malzemeleri nelerdir? Gaziantep ve Hatay yöresine ait bu enfes lezzeti denemeye ne dersiniz? İşte tarifi!

Zahterli ekmek nasıl yapılır malzemeleri nelerdir leziz mi leziz!

Bugün siz elmaelma.com okucularımız için kahvaltı sofralarınızı renklendirebileceğiniz enfes bir tarif hazırladık. Hatay ve Gaziantep yöresine ait bu enfes lezzetle kahvaltı sofralarınıza yeni bir tat katmaya ne dersiniz? Toz zahter Hatay ve Gaziantep bölgesinde sıklıkla bulunmaktadır. Sizlerde aktardan kolaylıkla elde edebilirsiniz. Zahter, sindirimi kolaylaştıran, yaraları iyileştiren, mikroplarla savaşan, iştah açan bir lezzettir. Siz de bu tarifi mutlaka denemelisiniz. İşte kahvaltılarınızda size eşlik edecek bu yeni lezzetin malzeme listesi ve hazırlanışı! 

MALZEMELER: 

4 su bardağıun, 21 gramyaş maya (1/2 paket), 2 yemek kaşığıılık süt, 1/2 tatlı kaşığıtoz şeker, 1,5 su bardağıılık su, 1 çay kaşığıtuz

Zahteri karıştırmak için:

1/2 su bardağısoğuk sıkım zeytinyağı

HAZIRLANIŞI: 

Ekmeklerin üzerine süreceğiniz, kahvaltılık zahter karışımı için; uzun yapılı dağ kekiklerini ayıklayıp elinizle ovuşturun.Ceviz içi, susam ve ayıklanmış ay çekirdeği içini ayrı ayrı tavalarda yağ eklemeden, hafif bir renk alana kadar kavurun. Kavrulmuş kabak çekirdeklerini havanda dövüp toz haline getirin. Hepsini bir araya getirip 1 dakika kadar kavurduktan sonra ocaktan alın.Kavrulmuş sarı ve beyaz leblebileri mutfak robotuna alıp bir kez çektirin. Ufalansınlar ama tamamen toz haline gelmesinler, onlarla işimiz bitmedi çünkü.Ayıklanmış dağ kekiği, sumak, havanda dövülmüş kavrulmuş kabak çekirdeği, tuz ve kısa süre kavurduğunuz yağlı tohumları mutfak robotuna alın. İki tur çektirin.Mutfak robotunda bir kez çektiğiniz kavrulmuş leblebi çeşitlerini de katıp son bir kez karıştırdıktan sonra hazırladığınız kahvaltılık zahter karışımını cam kavanoza alın.Ekmek hamuru için; buzdolabında muhafaza ettiğiniz yaş mayayı, oda sıcaklığında beklettikten sonra ılık sütle karıştırın ve aktif hale gelmesi için oda sıcaklığında 5 dakika kadar bekletin.Unu derin bir karıştırma kabına alın. Orta kısmını parmak uçlarınızla açıp maya karışımını dökün. Unun üzerine toz şeker ve tuz serpin. Ilık suyu azar azar ekleyip başta cıvık bir hal alan hamuru toparlanana kadar yoğurun. Gerekirse az miktarda un ekleyin.Kıvam alıp toparlanan hamurun üzerine nemli ve pamuklu bir bez kapatıp oda sıcaklığında, kabarana kadar dinlendirin. Hamurdan arzu ettiğiniz büyüklükte bezeler kopartıp yuvarlak şeklinde açın. Hazırladığınız zahter karışımını zeytinyağıyla karıştırıp macun kıvamına getirdikten sonra ince bir kat halinde ekmeklerin üzerine sürün.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 15 dakika kadar pişirdikten sonra sevdiklerinizle paylaşın.

Yorumlar