Zeytin yağı plastik şişede saklanır mı bu yanlışa sakın düşmeyin!

Zeytinyağı plastik şişede saklanır mı? Uzmanlar uyarıyor! Plastik şişelerde saklanan zeytinyağı tehlike saçıyor!

Zeytin yağı plastik şişede saklanır mı bu yanlışa sakın düşmeyin!

Zeytinyağı plastik şişede saklanır mı? Bu yanlışa sakın düşmeyin! Pet şişe içerisindeki gıdalar tehlike saçıyor. Pet şişeler tekrar tekrar kullanıldığında ne yazık ki içerisinde bulunan bir madde yüzünden insan sağlığına zarar veriyor. Peki dışarıdan zeytinyağı alırken siz de pet şişedekileri mi tercih ediyorsunuz? Eğer öyleyse uzmanlar pet şişelerdeki zeytinyağının tehlike saçtığını söylüyor ve bu ürünleri asla almamamız konusunda bizi uyarıyor. Zeytinyağı plastik şişede neden saklanmaz, zararları nelerdir, yol açtığı hastalıklar nelerdir? zeytinyağını saklama koşulları ne olmalıdır? gibi birçok sorunun yanıtını İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mine Güngörmüşler'den öğrendik. 

DİYABET VE KALP HASTALIKLARINA NEDEN OLUYOR 

Pet şişeleri tekrar tekrar kullanıldığında insan sağlığına zarar verdiği ortaya çıktı.Sıklıkla kullanılan pet şişe bileşen BPA denilen bir maddenin salınımını gerçekleştirdiğini, bunun vücuda fazla alımıyla prostat, beyin gelişimi, karaciğerde enzim bozuklukları ve diyabet, kalp hastalıklarına yol açıyor. Uzmanlar alınan zeytinyağlarınında plastik ve şeffaf cam şişelerde, güneş altında saklanmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Yağın hangi senenin mahsulü olduğu, asidite, saklama koşulları ve saf olup olmadığı gibi bilgilere de ulaşılamadığından tüketimleri güvenli değildir. Markasız olan bu yağların büyük oranda tağşiş olduğu da ayrıca bilinmektedir. Sadece yol kenarından değil ambalajsız olduğu takdirde pazar, çarşı, bakkal gibi yerlerden de temin edilmemelidir.

IŞIK,NEM ALMAYAN KAPALI DOLAPLARDA SAKLANMALIDIR

Zeytinyağı ambalajı üzerinde marka, işletme kayıt numarası, üretim ve son kullanma tarihi gibi bir gıda için mutlaka bilinmesi gereken bilgilerin bulunması gerekiyor.Işık, oksijen, sıcaklık, su veya nem zeytinyağının kalitesini bozan etmenlerdir. Bunları göz önünde bulundurarak evde ışık ve nem almayan kapaklı dolaplarda saklanmalıdır.Tercihen renkli cam şişede ve bulunduğu ortam sıcaklığı 15 C civarında olacak şekilde korunmalı.

RENKLİ CAM ŞİŞELERDE SAKLANMALIDIR 

Zeytinyağı içerisinde bulunan klorofil şeffaf cam şişede güneş ışığına maruz kaldığında okside olarak istenmeyen lezzetler oluşturuyor. Bu nedenle, renkli cam şişelerde, renkli cam damacanalarda, porselen ya da çelik kaplarda muhafaza edilmelidir.

ZEYTİNYAĞININ KALİTESİ RENGİNDEN ANLAŞILMAZ 

Zeytinyağına pamuk yağı karıştırılarak kar edilmeye çalışılıyor. Pamuk yağı ile ilgili araştırmalar devam ediliyor. Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre,pamuk yağının pamuk için kullanılan pestisit kalıntılarını içerebileceği, içeriğindeki doymuş ve doymamış yağ asitlerinden dolayı LDL kolesterol seviyelerini arttırabileceği belirlendi. Zeytinyağının kaliteli olup olmadığı renginden anlaşılmaz. Bu yüzden kaynağı belli olan zeytinyağları tüketilmelidir

 

Yorumlar