Cep telefonuyla geçirilen süreyi kısaltmanın yolları !

Cep telefonunuzu sakın masanızın üzerine bırakmayın! Yapılan son araştırmalara göre, kapalı da olsa cep telefonlarının masada olması performansı bozuyor.

Cep telefonuyla geçirilen süreyi kısaltmanın yolları !

Her geçen gün telefonlarımızdaki aramızdaki ilişkinin süresi uzuyor. Son yapılan araştırmaya göre telefonla ilgilenme süremiz günlük 15 saate kadar çıkabiliyor. Sadece Twitter için ise günde 4 saatten fazla zaman harcayabiliyoruz. Tuvalette olmak, bir sırada beklemek yada bir fincan çay içerken geçirilen sürelerde telefonlarımız hep elimizde. 

Akıllı telefonların strese, depresyona, uyku bozukluğuna neden olduğunu artık bilmeyenimiz yok. Araştırmaya temel olan teoriye göre, cep telefonları dikkat dağınıklığının da en yaygın nedeni. Çünkü ortalama bir kişi günde 80 kezden fazla telefonunu kontrol ediyor. Bu kontrol çabası bile beynimizin üzerinde sürekli bir baskı ve hareket durumu yaratıyor. Bu da gerek işte gerekse evde yapmamız gerekenlere yeterince konsantre olmamızı engelliyor. 

Peki ya telefonları elimizden bıraksak ne olur?

Yeni araştırmalar telefonla aramıza biraz mesafe koymanın hayatımızda yaratacağı doğrudan etkiyi inceledi. Sonuçlar inanılmaz!

Deney grubundaki kişiler 2'ye ayrıldı. Grubun birinin elinden telefonları alındı, diğer grubun telefonları ise kapalı halde masada yanlarında durmalarını sağlandı. Telefonları ellerinden alınanların performansları, kapalı dahi olsa telefonlarını masalarının üzerinde bırakanlardan açık ara daha yüksek oldu. Telefonu kullanmasanız, kapalı bile olsa gördüğünüzde ona olan odaklanmanız yükseliyor. Araştırma sonuçlarına göre telefonun açık yada kapalı olması değil, telefonun erişilebilir olması kişinin üzerindeki durumu etkiliyor. 

UZMANLAR NE ÖNERİYOR?

Beyinsel aktivitelerin artması ve odaklanma gibi performans artışı hedefleyenler için uzmanlar telefonlarıyla aralarına kaliteli bir mesafe koymalarını öneriyor. Özellikle de günün ilk saatlerinde telefonla uğraşmamak önemli. İlk öneri de eski usul bir çalar saate sahip olmak. İkincisi ise telefonunuzun mutlaka gece odanızın dışında olması. Ayrıca tüm bildirimleri kapatın. Böylece, yanıp sönme, ses çıkarma gibi uyaranlardan uzaklaşabilirsiniz. Günde ekranla ne kadar saat geçirdiğini düşünüp bunu kayıt altına almanız ve her gün belirli bir miktar düşürmeye çalışmanız da bir diğer öneri. 

MASADA TELEFON YOK KURALI

Biz yukarıdakilerin hepsini kendimiz yaptınız bununla birlikte telefonunuzu çantanıza koymanız da çok faydalı olabilir. 

Yorumlar