Ses kısıklığına ne iyi gelir kemeri çok fazla sıkmayın!

Hemen hemen bir çoğumuzun başına gelen ses kısıklığı sorunu ile baş edebilmek için sizin için sıraladığımız önerilere göz atabilirsiniz!

Günlük hayatında gerek iş hayatının gerektirdiği durumlardan gerekse kişisel özelliklerin ve kendinizi ifade etmek için sınırı zorlayarak çok fazla konuşanların sık sık karşılaştığı sorunlardan biri de ses kısıklığıdır. Malum havalarında soğuması ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi bir çok nedene de dayanan ses kısıklığına karşı önlem almak için Acıbadem Fulya Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dilaver Özturan  ses kısıklığına karşı basit ama etkili 9 kuralı elmaelma.com okurları için anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.SESİ DOĞRU KULLANIN!

Sesinizin tonunu ayarlayarak ve aralıksız konuşmak yerine ara ara durup nefes alarak, yani ses tellerinizi dinlendirerek konuşun. Bağırmak, yüksek sesle konuşmak ve ani çıkışlar yapmak ses tellerine zarar verdiğinden bu davranışlardan kaçının. Stadyum ve düğün salonu gibi gürültülü yerlerde sesinizi zorlamayın.

11 1

KEMERİ ÇOK SIKMAYIN!

Davranışsal değişiklikler yaparak ses hijyeninizi sağlayabilirsiniz. Bu değişikliklerden biri de kıyafetleriniz. Örneğin, kemerinizi fazla sıkmayın. Karın içi basıncını artıracak davranışlardan uzak durun. Belinizi sıkan kıyafetler giymeyin.

11 2

SAĞLIKLI BESLENİN!

Sigara ve alkolden uzak durun. Çay, kahve, bitki çayları, süt ve süt ürünlerini aşırı tüketmeyin. Fast-food olarak da bilinen hazır gıdalar, çikolata, kızartmalar, turşu, ketçap, mayonez, hardal, aşırı baharatlı gıdalar, gazlı içecekler, hazır meyve suları gibi kendisi asitli olan veya asit artırıcı içeceklerden kaçının. Midenizi tıka basa doldurmayın. Yatmadan 2-3 saat önce yemeyi kesin. 

11 3

SOĞUK HAVALAR BİR ANDA YÜZLEŞMEYE DİKKAT!

Odanız aşırı sıcak olmamalı. Isıyı yaklaşık 25 derecede tutun. Kaloriferin üzerine su dolu bir kap koyarak ortamı da nemlendirebilirsiniz. Isıtılmış ortamdan birdenbire soğuğa çıkmak yerine önce bulunduğunuz ortamın ısısını düşürün. Hava koşullarına uygun giyinin.

11 4