2015'e yeni bir beyinle girin!

Uzmanlar, 2015’i karşılamaya hazırlandığımız bu günlerde geleceğe umutla bakmanın temel şartının beden ve ruh sağlığı olduğuna dikkat çekiyor.


Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, güzel bir yıl için sağlıklı bir psikolojiye sahip olması gerektiğinin altını çizdi.

Herkesin sene sonunda yılın bilançosunu yapıp hayatına dair gelir ve giderlerini gözde geçirmesini öneren Ünsalver, fiziksel ve psikolojik gelir ve giderlerin göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlattı.

İşte önemli tavsiyeleri...
17 1

Kendinizi çok mu yoruyorsunuz?

Geçen bir yılda yapılan olumlu ya da olumsuz davranışların, seçimlerin ve ilişkilerin değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Ünsalver, her bireyin yorgunluk sorgulaması yapmasının faydalı olacağını söyledi. 1 yılda 5 yaş almanın mümkün olabileceğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Ünsalver, yeni yıla girerken şu tavsiyelerde bulundu:

“Belki de geçen yıl kendinizi siz de çok yordunuz, fiziksel ve psikolojik sıkıntılar yaşadınız. Zaman oldu kendinizi, sevdiklerinizi ihmal ettiniz. 1 yıl geçince 1 yaş yaşlanıyoruz ama siz belki de zihinsel olarak 5 yıl yaşlandınız ya da 5 yıl gençleştiniz. Bu değişimlere sebep olan olumlu ya da olumsuz şeyleri herkesin gözden geçirmesi gerekiyor. Yeni yılda ancak bu şekilde olumsuzlukları hayattan çıkarabiliriz ya da bunlara karşı savunma geliştirebiliriz. Herkes kendine hedefler koymalı. Bu hedefler sadece kişinin kendisiyle ilgili değil, çevresiyle ve topluma da yönelik olmalı.
17 2

Bedene yapılan yatırım zihne de yapılmıştır!

Beden ve akıl sağlığının yerinde olması hayat kalitesini belirleyen en önemli kriterlerdir. Beden sağlığını olumsuz etkileyen hemen her şey akıl sağlığını da olumsuz etkiler. Zaten beden ve zihni birbirinden ayırmak pek de mümkün değildir. Başka bir deyişle bedeninize yaptığınız yatırım zihninize de yapılmış olacaktır ve tersi de geçerlidir.
17 3

Sağlıklı ve düzenli beslenin!

Sağlıklı, düzenli ve dengeli beslenmek ilk hedef olmalı. Yediklerimiz gastritten kansere kadar birçok bedensel hastalığa neden olabilir. Aç kalmak ya da zaman zaman tıkınırcasına yemek kan şekerinde düzensizliğe neden olarak baş ağrıları, gerginlik, huzursuzluk, konsantrasyon güçlüğü gibi belirtilere ve sonuçta keyifsiz hissetmenize neden olabilir. Gıdaların dışında içtiğiniz sıvılar da önemli. Yeni yılda daha fazla su içmek ve gazlı içeceklerden uzak durmak iyi bir hedef olabilir.
17 4