8 Farklı zeka türü ve özellikleri!

Nöroloji Profesörü Dr. Howard Gardner, Çoklu Zeka teorisini geliştirerek tüm zeka kavramlarını alt üst etti! Bakalım siz hangi tür zekaya sahipsiniz?


Zekanın farklı türleri olduğunu biliyor musunuz? Birçoğumuz kendimizi eleştirirken ve davranışlarımız üzerinde fikir yürütürken saatler harcıyoruz.

Peki hiç sahip olduğunuz zeka türünün sizi sınıflandırdığını düşündünüz mü?

Harvard Üniversitesi, Nöroloji Profesörü Dr. Howard Gardner, Çoklu Zeka teorisini geliştirdi.

Bu teoriye göre, dünyayla farklı şekillerde etkileşime geçmemizi sağlayan 8 farklı zeka tipi mevcut . Bu zeka türleri herkes için özel bir şekilde harmanlanıyor.
Herkes bu farklı 8 zeka türüne sahip, yalnızca farklı oranlarda.

Sizin için araştırdığımız zeka türlerini inceleyerek kendi zeka türünüzü saptayabilirsiniz!
10 1

Geçmiş yıllarda duygusal zeka gerçek anlamda ayrı bir şekilde değerlendirilmiyordu, bunun yerine zeka testleri genel zekayı ortaya koyma çabasındaydı. Gardner'ın Zeka Teorisi genel zeka düşüncesini yerle bir etti.

Kişilerarası zeka türü, Gardener tarafından duygular, düşünceler ve davranışlarla ilişkilendirilen bir tür. Kişilerarası zeka, etrafımızdakilerle nasıl etkileşim içinde olduğumuzu gösterir.

Bu zeka türü, başkalarının duygu ve hislerine karşı duyarlılığımızı ve bunlara karşı nasıl tepki veridiğimizi, iletişim kurduğumuz insanların motivasyonlarına ve tabiatlarına nasıl yaklaştığımızı belirliyor.
10 2

Öze dönük zeka insanın kendisine işaret eder ve duygusal zekanın içe dönük yüzü olarak tanımlanır.

Bu zeka türü kendi duygularımıza olan duyarlılığımızı, hislerimizi, endişelerimizi ve amaçlarımızı betimler.

Öze dönük zeka türü amaçlarımızı nasıl seçtiğimizi ve sonuç odaklı kararlarımızı kapsar.
10 3

Bedensel ve kinestetik zeka vücudumuzun temel hareketlerini ve temel yaşam aktivitelerini işaret ederken, aynı zamanda vücudumuzu problemleri çözmek için nasıl kullandığımızı da ortaya koyar.

Güçlü bedensel ve kinestetik zekaya sahip kişiler iyi fiziksel kontrole ve genellikle el-göz kordinasyonu mükemmel yetenekli kişilerdir.
10 4