İsilik neden olur, nasıl tedavi edilir?



Bebekli ve çocuklu ailelerin yaz aylarında en büyük sorunlarından biri de isilik! Bu konu hakkında Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Özlen Kaya Çardak annelere ve babalara bilgi verdi.
8 1

İsiliğin en sık görüldüğü mevsim: Yaz!


İsilik, derideki küçük ter bezi kanalları olan gözeneklerin tıkanması sonucu ortaya çıkan deri döküntüleridir. Bu döküntüler sıcak havada ya da bebeğin aşırı sıcak ortamda bulunması halinde daha da artabilir. İsilik ya da sıcak döküntüleri bir ya da iki aylık bebeklerde daha sıkça rastlanan bir sorundur. İsilik çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Daha hafif olan isilik küçük ve kolayca patlayıp ince pullar oluşturan su kabarcıkları halinde görülür. Daha ağır vakalarda, kaşıntılı ve su toplayan kırmızı döküntüler oluşabilir. Bu döküntüler sıcakta karıncalanma veya kaşınma hissi yaratabilir. Döküntü birkaç gün sonra kaybolur, ancak yineleyebilir. İsilik genellikle yaz aylarında veya aşırı sıcak ortamlarda oluşur. Aşırı terlemeye neden olan kalın giydirilme, sık yıkanmama gibi nedenler de kolaylaştırıcı etki yapar.
8 2

Üşümesinden korkup kalın giydirmeyin!


İsilik genellikle yaz aylarında veya aşırı sıcak ortamlarda oluşur. Bebeklerin ciltlerinin hassas olması, hava sıcaklıklarının artması, bebek ve çocukların gereğinden fazla giydirilmesi isiliğe sebep olmaktadır. Aşırı terlemeye neden olan kalın giydirilme, sık yıkanmama gibi nedenler de kolaylaştırıcı etki yapar. Bebeklerin cilt yapısı ince olduğu için ve ısı değişikliklerine yanıtları daha zor olduğu için erişkinlere göre isilik daha sık görülür.
8 3

İsilik daha çok sarışın ve açık tenli bebeklerde çıkıyor!


İsilik tüm vücutta olabilir ama özellikle çok terleyen bölgelerde. bebeklerde baş bölgesinde ve kıvrım yerlerinde olur. Kızarıklıkların üzerinde bir süre sonra kaşıntı ve iğnelenme hissi başlar. Bebek, eğer bu alanları kaşırsa enfeksiyon ve kabuklanmalar ortaya çıkabilir. Sarışın ve açık tenli bebeklerde isilik daha sık olabilir.
8 4