Antibiyotiklere dirençli bakteri kabusunda bir ilk gerçekleşti!

Bir kadın hastada bilinen tüm antibiyotiklere dirençli bakteri tespit edildi. Dirençli bakterilerin 2050 yılında her 3 saniyede 1 kişiyi öldürebilecek kadar güçleneceği öngörülüyor.

Antibiyotiklere dirençli bakteriler konusunda bilim insanları son 5 yıldır uyarılarını sürdürüyor. Uzmanlar gereksiz kullanılan antibiyotikler ve ilaç firmalarının yeni antibiyotik üretmeye kaynak ayırmaması nedeniyle, bakterilerin bu ilaçlara karşı dirençli hale geleceği ve yakın bir gelecekte çok ağır sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyordu.
6 1
Antibiyotiklere direncin tavan yaptığı 2014 yılından bu yana 1 milyondan fazla kişi enfeksiyon kaynaklı hastalıklardan dolayı yaşamını yitirdi. İngiltere’de 22 ayda hazırlanan Küresel Eylem Planı raporunda antibiyotiklere dirençli bakterilerin 2050 yılında her 3 saniyede 1 kişiyi öldürebilecek kadar güçleneceği öngörülüyor.
6 2
Doktorların korktuğu ilk vaka ABD’de meydana geldi. Pennsylvania eyaletinde bilinen tüm antibiyotiklere dirençli olan bir ‘süper bakterinin’ 49 yaşındaki bir kadın hastada tespit edildiği belirtildi.
6 3
MCR-1 adlı antibiyotiğe dirençli bir gene sahip olan bakterinin, colistin adlı ‘son çare antibiyotiğine’ de dirençli olduğu açıklandı. ABD Sağlık Bakanlığı’ndan Dr. Tom Frieden, ‘Antibiyotikler için yolun sonunun hiç de uzak olmadığını anlamış olduk’ dedi.
6 4