Çocuğun sağlığı için ayakkabı nasıl seçilmeli?

‘Babet’ ayakkabıların bir jenerasyonda patolojik sorunların artmasına neden olduğunu söyleyen ayak sağlığı uzmanı ciddi uyarılarda bulunuyor. İşte 'babetin' neden olduğu sağlık problemleri ve tavsiyeler...

Topuklu ayakkabıların sağlıksız olduğunu sık sık duyarız. Ancak ‘babet’ olarak bilinen düz ayakkabıların sanki daha sağlıklı olduğu gibi bir algıya sahibiz. Oldukça rağbet gören ‘babet’ ayakkabılar hakkında ayak sağlığı uzmanı uyarılarda bulunuyor. Fransa'da Podoloji eğitimi gören ve Türkiye'nin ilk ayak sağlığı uzmanlarından olan Mehmet Çırak, kullanımı oldukça yaygın olan “babet” ayakkabının hem çocuklar hem de yetişkinler için sağlıksız olduğunu söylüyor. Çırak’ın yanlış ayakkabı seçiminin vücudumuza verdiği zararlar ve çocuklarda doğru ayakkabı seçimi hakkında verdiği bilgiler şöyle:
8 1
Vücut ağırlığı topuklara biniyor Topukları kavramayan ve son yıllarda çok moda olan babetler bir jenerasyonda patolojik sorunlara yol açıyor. Bu tür ayakkabılar ucuz ve çok yaygın. Çocuklar da diğer arkadaşlarından etkileniyor ve onlar gibi görünmek için babet giymek istiyor. Babet türü ince ayakkabılar topukları sarmaması nedeniyle diz ve kalçada bozukluklara neden olabiliyor. Topuğu olmayan, ayağı tutmayan, yanları yumuşak olan ayakkabılar vücut ağırlığının yüzde 70'ini topuklar üzerine bindiriyor ve postürel kasların gerginliğini çok artırıyor. Belde olması gereken hafif çukuru düzleştirebilir ve bel fıtığını tetikleyebilir.
8 2
Topuk dikeni Türkiye'de özellikle topuk dikeni hastalığında ilginç bir gelişme 10 yıl öncesine kadar genelde 35-40 yaş üstü, kilolu, sürekli ayakta kalan insanlarda ve üçte iki çoğunlukla kadınlarda görülürdü. Ancak son 10 yılda ayakkabı modasındaki değişimle topuk dikeni hastalığı artık yaş ya da kiloya bağlı olmaksızın görülmeye başladı. 20-25 yaşında incecik kızlarda topuk dikeni rahatsızlığı meydana geliyor. Bu şikayetleri olanların ayakkabı tercihlerine bakıldığında ise babet türü ya da topuksuz bez spor ayakkabıların yoğun olarak kullanıldığı dikkat çekiyor. Böyle bir ayakkabının uzun süre kullanılması ayak altındaki planter kasların gerginliğini artırır ve topuk dikeni hastalığına neden olabilir. Parmak arası terlik ve yalın ayak dolaşmak da benzer sorunlara yol açabiliyor.
8 3
Menisküs, kireçlenme, bel bölgesi şikayetleri Topuksuz ayakkabılar dizlerde aşırı basınç yaparak menisküs gibi hastalıkları da yol açabilir. Ayakkabının ayağı kavramaması, arka kısmının yumuşak olması ve topuğun olmaması nedeniyle ayak içe düşüyor. Bu durum dizlerin iç kısmında baskı oluşturuyor ve menisküs olarak bilinen hastalıklara ve kireçlenmeye davetiye çıkarıyor. X bacak hastalığı ve bel bölgesi şikayetlerinin de en önemli nedenleri arasında yanlış ayakkabı tercihi yatıyor.
8 4