Daha iyi yiyecek tercihi yapmanın 5 yolu!

Beslenme psikologları nasıl daha iyi besin tercihleri yapabileceğimizi ve hem mental hem de fiziksel fayda sağlayabileceğimizi anlatıyor! İşte beslenme psikologlarına göre daha iyi yiyecek seçimi yapmanın 5 yolu!

Çocukluğumuzdan beri yemek yemenin yalnızca karnımızı doyurmaktan ibaret olmadığının farkındayız. Bir dilim çikolatalı pasta ya da fırında pişen böreklerin kokusu bizi anında mutlu eder. muhtemelen canınızın çektiği birçok şeyle ilgili duygusal bir bağlantınız var, özellikle de 'comfort food' olarak bilinen, kendimizi rahatlatmak için tükettiğimiz alıştırmalıklar ve bol kalorili yiyeceklerle. Fakat stresli bünyelerde rahatlatıcı etki gösteren bu yiyecekler, boş paketlerin içerisinde bol miktarda pişmanlık barındırıyor.
7 1
İşte tam bu noktada konumuza beslenme psikologları dahil oluyor. Gelişmekte olan bu branşta uzmanlar danışanlarının moduna ve davranışlarına göre çeşitli yiyeceklerin onları nasıl etkilediğini araştırıyor. Bazı yiyecekler kişilerde halsizlik ya da depresyona sebep olurken, bazıları da enerjik ve dinç bir ruh hali sağlıyor.Beslenme psikologları vücudunuz ve zihniniz için hangi yiyeceklerin daha faydalı olduğunu saptamanıza yardımcı olabilir! New York’lu beslenme psikoloğu Amanda Baten, tabağınıza koyduğunuz yiyecekleri değiştirdiğinizde zihninizde ve vücudunuzda büyük değişikliklerin gerçekleşeceğini söylüyor. İşte beslenme psikologlarından daha iyi yiyecek seçimleri yapmak için 5 tüyo!
7 2
Yiyecek günlüğü Diyet yöntemlerini araştırdığınızda karşınıza çıkacak yöntemlerden biri de diyet günlüğü tutmaktır. Bu uygulamayı biraz değiştirerek yiyeceklerin size kendinizi nasıl hissettirdiğini çözebilirsiniz. Bir şey yediğinizde yalnızca deftere not almak yerine, yemek yemeden önce nasıl hissettiğinizi, ne yediğinizi ve yemek sonrası hislerinizi not alın. Yediğiniz şey sizi tatmin etti mi? Kendinizi ne kadar enerjik hissediyorsunuz? gibi soruları yanıtlamalısınız.
7 3
1 hafta temiz beslenin Normal beslenme düzeninizin bünyenizde nasıl bir duygusal etki yarattığını gözlemledikten sonra 1 hafta ‘Clean Eating’ yöntemini uygulayın. 1 hafta boyunca bütün ve işlem görmemiş yiyecekler tüketin ve ruh halinizi ve enerji seviyenizi gözlemleyin. Bu aşamada kilo vermeye odaklanmak hata olur. Bunun yerine yiyeceklerin kendinizi nasıl hissettirdiğini keşfetmeye çalışın. Günde 3 büyük öğün tüketmeye odaklanın. Her öğünde bolca taze sebze, orta ölçüde taze, işlem görmemiş protein, biraz sağlıklı yağ ve az miktarda karbonhidrat tüketmeye çalışın.
7 4