Depresyon ömürden ömür yiyor!

Uzmanlar depresyonun kalp hastalıkları, diyabet ve bazı kanser türlerine daha sık yol açtığını söylüyor. Ancak depresyonun aynı zamanda hücre ömrünü kısaltarak, erken yaşlanmaya da neden olduğu belirtiliyor.

Depresyon insanlarda sadece ruhsal çöküntüye değil, aynı zamanda fiziksel sağlığın bozulmasına da yol açıyor. US Psikiyatri Enstitüsü’nden Psikiyatrist Dr. Hakan Karaş, tedavi edilmeyen depresyonun etkileri hakkında şu bilgileri verdi: Yaşlanmaya sebep oluyor Kronik bedensel hastalıkların depresyonla ilişkisi iki yönlü, yani kronik hastalığı olanlar depresyona girmeye yatkın olduğu gibi depresyonu olanlarda da diyabet ve kalp hastalıkları gibi rahatsızlıklar daha fazla gözlenir. Yakın zamanda yapılan genetik alanındaki araştırmalar depresyonun sadece kronik hastalıklara yol açmayıp hücre ömrünün de kısalmasına yol açtığını göstermiştir. Bu araştırma sonuçları, depresyonda oluşan kronik hastalıkların da hücre ömrünün kısalmasına bağlı olabileceğini düşündürmüştür. Aynı zamanda depresyonun insanları nasıl yaşlandırdığı ve daha çabuk hastalandırdığı daha iyi anlaşılmıştır.
6 1
Kromozomlara etkisi Son yıllarda uzun süren ve ağır depresyonun yaşamı tehdit edici kronik hastalıklarla ilişkili olduğu ve daha erken ölümle ilişkili olduğu yönünde bazı araştırmalar yapıldı. ABD’de yakın zamanda yapılan bir çalışma ise depresyonun doğrudan hücre ömrünü kısaltabildiğini ve yaşlanmayı hızlandırdığını gözler önüne serdi. Bu çalışmada ağır ve kronik depresyonu olan kişilerde kromozomların uçlarında bulunan ve kromozomları koruyucu görev yapan 'telomerler' adlı yapıların depresyonu olmayanlara göre daha kısa olduğu gösterildi.
6 2
Hücre ömrü kısalıyor Telomerler insan hücreleri bölündükçe kısalırlar ve bir süre sonra belli bir kısalığa ulaştıkları için hücre bölünmesi durur. Hücre bölünmesi durduğu için de hücre yaşlanmaya başlar ve hücre ölümü gerçekleşir. Yani telomer insan hücresi için bir çeşit biyolojik saat gibidir ve ne kadar uzun ise hücre o kadar uzun yaşayabilir. Depresyon telomerlerin kısalmasına yol açarak hücre ömrünü kısaltır. Böylelikle depresyon geçiren kişiler kısalmış hücre ömrü nedeniyle hem daha hızlı yaşlanır hem de yaşlanma ile gelen hastalıklara daha yatkın olurlar.
6 3
Depresyon ömrü törpülüyor Yani depresyon sadece intihara yol açtığı için değil, doğrudan ’ömürden ömür yiyor’ demek mümkün. Bu bilgiler doğrultusunda depresyon tedavisinin önemi daha net anlaşılmaktadır. Depresyonun tedavi edilmemesi kişileri; kalp hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri, MS hastalığı ve felç gibi hastalıklara daha yatkın hale getirir. Depresyonun tedavi edilmesi ise kişileri hem bu hastalıklardan hem de yaşlanmadan korur. Çünkü araştırmalar aynı zamanda şunu göstermiştir ki, depresyonu olan birçok kişide tedavi başlandığı andan itibaren telomerler telomeraz enziminin aktivitesinin artması sayesinde uzamaya başlar.
6 4