Haute Couture modanın perde arkası!

Haute Couture denilince aklınıza yalnızca özel dikim elbiseler geliyorsa, çok yanılıyorsunuz! İşte Haute Couture ve moda dünyasındaki anlamı...

Haute Couture hakkında tek bildiğimiz şey pahallı olması ve ustalık derecesinde terzilik kabiliyeti gerektirmesi. Çünkü baş döndüren bu giysilerin en önemli unsuru ustaca yapılmış dikişleri ve el işleri. Pratik olmaktan son derece uzak olan bu zahmetli ve nazik tasarımlar, yalnızca kıyafet değil aynı zamanda bir moda yatırımı olarak görülüyor. Haute Couture, modanın en yüksek artistik formu olarak tanımlanır. ‘Tatlı hayata’ bir bilet anlamı taşıyan lüks kıyafetler aile yadigarı pahallı mücevherlerle bezenir.
6 1
Modayla ilgili en ilgi çekici şeyler Couture alanında gerçekleşir. El sanatlarından esinlenen işlemeler ve kusursuz terzilik sayesinde kıyafetler birer sanat eserine dönüşür. Couture dünyayı daha iyilerinin mümkün olduğuna ikna eder. Eğer Haute Couture olmasaydı her şey gibi giysilerimiz de tektipleşmiş ve sıradan parçalar haline gelebilirdi. Fakat Couture sayesinde tıpkı kıyafetlerde olduğu gibi hayatın her alanında özverili davranırsak hayal ettiklerimizin çok daha ilerisine ulaşabileceğimizi biliyoruz.
6 2
Diğer yandan ihtişamlı ve pahallı Haute Couture parçaları, kendi içinde değer kaybettiren kötü bir espri barındırıyor. Podyumda sergilenen parçalar ne kadar eşsiz ve muazzam olursa olsun, birine satıldığı anda değer kaybediyor. Böylece lüks giysilerin moda sahnesindeki rolü, yalnızca egoist bir statü belirtisi oluyor.
6 3
Lüks kıyafetleri sergileyen modellerin kusursuz vücutlarından da anlaşılacağı gibi couture, insanların sıradanlığını ve kusurlarını zarafete dönüştürür. Birden bire couture, ünlü magazin dergilerinin moda köşelerinde ve kıskançlığın gölgesinde ucuzlaşır. Tıpkı sanat eserlerinin renkleriyle uyumlu lobilerde asılmak için yapılmadığı gibi haute couture kıyafetler de, sahiplenilmek ve satın alınmak için yaratılmıyor.
6 4