Üniversite öğrencileri'nin dikkatine!

Sınav öncesi dönemde stres ile nasıl başa çıkılır!

Stres organizmanın kendini tehdit altında hissettiği durumlarda bu durumla baş edebilmek için ruhsal ve bedensel olarak harekete geçirdiği reaksiyonlar zinciridir. Bu şekilde insan o tehdit durumu ile mücadele edebilmek ya da o durumdan uzaklaşabilmek için gerekli enerji ve donanıma sahip olur. Bu da insanın kendi yaşamını idame ettirmesi için de gerekli olduğundan belli bir ölçüde stres işlevseldir de.
8 1
Üniversite kişinin geleceğini, mesleğini, hayat standartlarını, kabaca sonraki yaşamını belirleyecek önemli bir aşamadır. Bu noktada kişilerin üniversiteli olup olmayacaklarını sağlaması açısından oldukça önem taşıyan LYS oturumları öncesinde stres yaşanması da normaldir. Önemli olan bu stresi yönetebilmek, onunla baş edebilmektir. Hatta belirli bir düzeyde stresin performansı olumlu etkilediği de söylenebilir. Sınav stresi ile baş edebilmek için öncelikle ilk yapılması gereken stresin varlığını kabullenmektir.
8 2
SINAV STRESİ İLE NASIL BAŞA ÇIKILIR! * Öncelikle zihinde o sırada 'olmayacak, yapamayacağım, çok zor' gibi olumsuz düşüncelerden uzaklaşılmalı. * Derin ve yavaşça nefes alınıp yine derin ve yavaşça nefes verilebilir. * Boyun sağa sola yukarı aşağı sallanarak gevşetilebilir, hatta kollar ve omuzlar da gerilip bırakılabilir. * Baş dik tutularak bakılabilecek en uzak noktaya 20 -30 saniye kadar bakılabilir. * Sorulara hızlıca göz atıp en iyi bilinen, ya da yapılabileceği düşünülen konulardan devam edilip zorlanılan kısma sonradan dönülebilir.
8 3
Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? Bir çok faktöre aynı anda dikkat edilmeli. Dolayısıyla bu dönem gerçekten özen gösterilmesi, dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Öğrencinin başarı sırası, puanı, istekleri, okumak istediği bölüm, üniversite, şehir ve öğrencinin kendi imkanları bu seçimi etkileyecektir. Bütün bu faktörlerin aynı anda dikkate alınması için ciddi bir araştırma ve değerlendirme gereklidir. İyi bir tercih için bütün bu açılardan değerlendirilmiş bir listenin oluşturulması en son böyle bir liste içerisinde eleme ve sıralama yapılması idealdir. Sadece isteğe göre, sadece puana göre ya da sadece bölüme göre gibi listeler çok doğru olmayacaktır.
8 4