Hormonlar açlığımızı etkiliyor mu?

İştahınıza engel olamıyorsanız belki de suçlamanız gereken siz değilsiniz! Aç gözlü olan belki de hormonlarınızdır!


Bazı hormonlar siz farkında olmasanız bile yeme alışkanlıklarınızı kötü etkileyebilir.

Bazen, yemek yemeden duramadığınız zaman ya da sürekli kendinizi aç hissettiğinizde, acıkan siz değilsiniz, hormonlarınız!

Hormonların yeme alışkanlığınızı nasıl etkileyebileceğini ve gece yarısı ziyafetlerinde hormonlarınızı mı yoksa kendinizi mi suçlayacağınızı öğrenin!
10 1
Hormonlarınızın yeme alışkanlığınızı nasıl etkilediğini anlamanın bir diğer yöntemi de, uyku düzeniniz. Melatonin vücudumuz tarafından akşam ve sabah salgılanan bir hormon, bize uyumamızı ve uyanmamızı söylüyor.

Eğer uykusuzluktan yakınıyor ve gece geç saatlerde yemek yiyorsanız büyük ihtimalle vücudunuz yeterli melatonin salgılamıyor. Ya da sürekli uykunuz varsa ve bir türlü ayılamıyorsanız bu belirtiler de melatonin hormonu seviyelerinizin düşük olduğunu gösterir.

Bu problemi çözme çok basit! Tek yapmanız gereken her gün 3 mg ya da 5 mg dozajlarında günlük takviyeler almanız yeterlidir. Bu melatonin takviyeleri hiçbir şekilde bağımlılık yapmaz ve yan etkisi yoktur. Yalnızca hormon seviyelerinizi normal seviyesine getirir.
Bir hafta melatonin takviyesi aldığınızda kendinizdeki değişimi fark edeceksiniz.
10 2

Leptin, vücudunuzun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Leptin,vücudunuzda bulunan yağ miktarını ve daha fazla yağa ihtiyacınız olup olmadığını beyninize bildirir.

Bu hormonun kilit noktası, leptinin nasıl işleyeceğini birçok farklı etkenin belirleyebilmesi. Leptin seviyeleri yükseldiğinde iştahınız azalırken, hormon seviyeniz düştüğünde iştahınız artar.

Böylece leptin hormonunun kilonuzu ve iştahınızı nasıl etkilediğini anlayabiliyoruz. Öyleyse leptin seviyenizin yüksek bir basamakta kaldığından nasıl emin olacaksınız?

Öncelikle, leptin vücudunuzun yağ yakmasına yardımcı olur. Genellikle termojenez yoluyla yani vücudunuzun kalori yakması için vücut ısınızı artırarak bunu sağlar. Birçok insan yanlış beslenme sonucu leptin direnci ya da egzersiz ve uyku eksikliği yaşıyor.
10 3

Leptin seviyenizin normal olduğundan emin olun. Her akşam en az 8 saat uyumaya, düzenli egzersiz yapmaya ve düşük glisemik içeren beslenme şekli edinmeye dikkat edin. Bunların hepsi leptin hormonunun düzgün üretilmesini sağlayan etkenler.

Yüksek şeker ve işlenmiş yağ içeren beslenme şekilleri leptin direnci oluşmasına neden olur. Leptin direnci ise vücudunuzun neye ihtiyacı olduğunu anlamamasına neden olur.
10 4