İtalyan mutfağıyla tanışıyoruz!

Şef Ayhan Şekerci'den İtalyan mutfağına ait tarifler...


MSA’da aldığı eğitimlerin ardından İstanbul’un önemli restoranlarında kendini gösterdikten sonra özel bir hava yolu şirketinde Flying Chef olarak göreve başlamış olan Ayhan Şekerci dünya mutfağını bize anlatmaya devam ediyor.

İklimi ve coğrafi konumu itibariyle çok şanslı bir ülkedeyiz bugün. İtalya!

Zeytinin çok yetişmesiyle her yemekte has zeytinyağı kokusunu aldığımız, baklagillerin de bolca yetişmesiyle de çeşitli makarna, lazanya ve pizzanın oluşmasını sağlayan bir iklime sahiptir İtalya. İtalya mutfağı tabi ki bunlarla sınırlı değil. Dondurmadan şaraplarına, kahveden tatlılarına kadar dünyanın en sevilen ilk üç mutfağı arasına girmeyi başarmıştır.

İşte beşinci lezzet durağımız İtalya...
8 1

İtalyanların yemeğe verdikleri önem ve yeme şekilleri bizlere çok yakın. Onlar için de akşam yemekleri çok büyük önem taşımakta. Akşamları hazırlanan büyük sofralarda bütün aileyle birlikte yemek oldukça önemli...

Aramızdaki tek fark, onların geneline pasta olarak hitap ettikleri makarna çeşitlerini başlangıç olarak yemeleri ardından salataya geçerek ana yemek öncesi midelerini dindirmeleri. Ana yemekte genelde bizler gibi tavuk, et yada balık gibi et ağırlıklı beslenirler. Yemeklerinin yanında da o güzel topraklarda yetişen leziz şaraplar eşlik eder.

İtalya, yemek ve eğlence anlamında adeta bir cennet! Gelin birlikte bugün sofranıza bu cennetten birer parça koyalım.
..
8 2

Ülkemizde de bolca tükettiğimiz domates çorbasını İtalya’nın Puglia bölgesinin özel tarifiyle denemelisiniz!

Malzemeler; 1,5 kg domates, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı şeker, 1 orta boy soğan, 1 patates, 3 orta boy patlıcan, 2 adet dolmalık biber( sarı ve kırmızı), yarım demet fesleğen.

Hazırlanışı; Domateslerin kabuklarını soyup iç kısımlarını kullanmadan küp şeklinde doğruyoruz.Soğanımızı yemeklik olarak doğradıktan sonra zeytinyağında güzelce soteliyoruz. Ardından domateslerimizi ve 1 çay kaşığı şekerimizi ekliyoruz. 5 dakika boyunca kısık ateşte pişiriyoruz. Kabuklarını soyduğumuz patlıcan ve patatesi ,biberlerle birlikte küçük parçalar halinde doğrayıp domates karışımımızın içine ekleyip kısık ateşte 15 dakika daha pişiriyoruz. Ardından kıydığımız fesleğenide ekleyerek ocağın altını kapatıyoruz. Çorbamız hazırdır. Orijinal tarifte olmasa da isteyen bir blender yada süzgeç yardımı ile pürüzsüz hale getirebilirsiniz. Afiyet olsun !


8 3

Bruschetta İtalya’nın Lazio bölgesinde fazlaca görebileceğiniz bir atıştırmalıktır. Aslında anlamı baharatlandırılmış kızarmış ekmek dilimidir. Ama üstüne bir dolgu koyarak daha da lezzetlendirilerek sunulmaktadır. Ben bugün sizler için fasulyeli bruschetta hazırladım. Sizlerde hayal gücünüzü kullanarak farklı lezzetler ortaya çıkartabilirsiniz.

Malzemeler; 10 dilim ekmek , zeytinyağı, 2 diş sarımsak, tuz,karabiber, 1 su bardağı haşlanmış fasulye, 1 küçük boy soğar , 1 domates, maydanoz.

Hazırlanışı; Kıydığımız sarımsakları 5 kaşık zeytinyağı ile birleştirerek sarımsakları yakmadan ısıtıyoruz. Ardından bu yağ karışımında ekmekleri bulayarak ister kızgın tavada isterseniz ısıtılmış fırında kızartabilirsiniz. Fasulyeve ince küpler halinde doğradığımız soğan , domates ve maydanozu da ekleyerek bir salata elde ediyoruz. Ekmeklerle salatamızı birleştirip tuz, karabiber ve zeytinyağı ile buluşturarak servis edebiliriz.
8 4