Meksika mutfağıyla tanışıyoruz!

Şef Ayhan Şekerci'den Meksika mutfağına ait tarifler...


MSA’da aldığı eğitimlerin ardından İstanbul’un önemli restoranlarında kendini gösterdikten sonra özel bir hava yolu şirketinde Flying Chef olarak göreve başlamış olan Ayhan Şekerci dünya mutfağını bize anlatmaya devam ediyor. İkinci lezzet durağımız Meksika...

Hollywood filmlerinde hep karşılaşırız. Oyuncular bir şeylerden kaçmak için hep Meksika’ya sığınırlar. Biz de o hesap bugün alıştığımız lezzetlerden kaçıp Meksika mutfağına sığınıyoruz.

Meksika , Maya ve Aztek’ler gibi dünyanın en eski uygarlıklarına ev sahipliği yapmış ve Amerika’nın keşfi sonrası , İspanyolların gelmesiyle yerel mutfakları zenginleşerek 8 bin yılı aşmış geniş bir yemek kültürüne sahiptir. Salsa sosu , guacamole , fajita bunlar bildiğimiz ve tadına baktığımız tatlar ama bunlar sadece buzdağının görünen kısmı ...
9 1

Meksikalılar mısır ,fasulye ,kakao ve bildiğiniz gibi acı biberi çok tüketirler. Kakao onlarda sadece tatlı değil ana yemeklerde de kullanılan bir üründür. Bunun en önemli örneği ‘’Moli’’ yemeğidir. Önemli bir kutlama yemeği olan ‘’Moli’’ nin yapımı neredeyse 3 gün sürüyor. Meksikalılar da yemeğe bizim gibi önem vermekte fakat bizim aksimize onlar için en önemli olan öğün, öğle yemeğidir. Sabah ve akşam öğünlerini sıcak kakao ve bisküvi gibi hafif geçirirken , öğle yemekleri bunun aksi yöndedir. Bu da doğal olarak ‘’Siesta’’ denilen öğle uykusuna yatmalarına sebep olur.

Bu akşam sofranız renklenecek , zenginleşecek ve eğlenceksiniz. Zaten amacımız hem farklı tatlar denemek hem de haftanın stresinden yemek yaparak arınmak. Tariflere başlamadan size önerim Meksika’nın eğlenceli şarkılarını açmanız. Benim tercihim ‘’Thalia’’ oldu. ;))
9 2

Meksika mutfağına giriş yapıyoruz ve Meksika’da neredeyse her yemeğin yanında sunulan şu meşhur ‘dip sos’ tarifleri ile başlıyoruz.

GUACAMOLE ; (6 kişilik )

Malzemeler ;
5 büyük olgun Avakado
2 büyük lime suyu 
1 orta boy soğan 
¾ paket kişniş 
1 büyük boy domates
1 diş sarımsak 
Tuz/Karabiber
Jalapeno biberi ( isteğe bağlı )

Hazırlanışı ;

Avokadoları soyduktan sonra çatal ya da ezici yardımı ile krema kıvamı alacak şekilde iyice eziyoruz. Daha sonra soğanları küçük yemeklik şeklinde, domatesleri ise iç kısımlarını kullanmayıp küçük küpler halinde doğruyoruz. Kişnişleri de kıydıktan sonra tüm malzemeleri birleştiriyoruz. Ve işte Guacamole’niz hazırdır. Afiyetler olsun.
9 3

Kırmızı ve Yeşil Salsa (6 kişilik );

Aslında kırmızı ve yeşil salsa içerik olarak aynı tek farkları kırmızı salsa da olgunlaşmış domatesleri ve kırmızı chilli biber kullanırken , yeşil salsa sosunda ise yeşil domates ve jalapeno biberi kullanıyoruz. Yapılış tarzı ve diğer malzemeler aynı olsa bile aradaki tat farkını hissedeceksiniz.

Malzemeler ;

1 kg domates / yeşil domates
5-6 adet chilli biber / jalapeno biberi ( acı isteğine göre değiştirebilirsiniz )
1 sarımsak 
2 yemek kaşığı sıvı yağ 
1 orta boy soğan 
¼ paket kişniş
½ avokado

Hazırlanışı;

Domates ve biberler dışındaki tüm malzemeler tek bir tarif içindir. Domates , biber ve sarımsağı az yağlı bir tavada pişiriyoruz. Ardında sarımsak yanmadan içinden alıp kenarda bekletiyoruz. Pişen domates ve biberleri, sarımsak ve sıvı yağ ile birlikte blender da n geçirip sos kıvamına getiriyoruz. Kişniş , soğan ve avokadoyu küçük küpler halinde doğrayıp sahip olduğumuz ve soğuyan sosumuza ekliyoruz. Soslarımız hazır sıra geldi onları yiyebilmek için Nachos’umuzu yapmaya …
9 4