Oruç tutanlar bayramda nasıl beslenmeli?


Günlük yaşamlarında 3 ana 3 ara olmak üzere 6 öğün beslenenler, Ramazan ayında öğün sayısını 3’e indirmek durumundaydı. Ramazan ayı bitti. Tehlike başladı!

Bir ay boyunca oruç tutanlar, Ramazan Bayramı’nın cazibesiyle yeterince yiyemediklerini düşündükleri yiyeceklerin hayalini kurmaya başladı.

Acıbadem Beylikdüzü Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Duygu Baydur Akın, Ramazan Bayramı ve sonraki günler için bir aylık oruçtan normal beslenmeye geçiş sürecine ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.
9 1

Tatlıyı kaçıranlar ve pişmanlık duyup aç kalanlar var. Bayramda tatlıları yedikten sonra, kilo almamak için kişinin kendini açlığa mahkum etmesi çok yanlış. Bizim önerimiz, tatlı tüketiminin fazla olduğu günlerdeki diğer öğünleri hafifletmektir:

Örneğin ekmek, pilav gibi karbonhidrat içeriği yüksek yiyecekler kesilmelidir. Ya da sonraki günlerde 3 ana 3 ara öğün yemeyi ihmal etmeden, aç kalmadan öğün içeriklerini olabildiğince azaltmalıdır.

Şerbetli, hamurlu tatlılar yerine: Meyve tatlısı, sütlü tatlı yiyin.
9 2


Kahvaltıda yağlı pastane ürünleri, bal, kaymak, sucuk ve salamlı omletlerin yerine: Peynir çeşitleri, bol salatalık, domates gibi söğüş sebzeler, süt, kahvaltılık gevrek, haşlanmış yumurta veya yağsız omletlerin bulunduğu sofraları tercih edin.
9 3

Az su içmek yerine: Bayram süresince ve bayramdan sonra günde en az 8-10 bardak su içmeye çalışın.

Hareketsiz kalmak yerine: Her gün açık havada 30-40 dakika yapılan fiziksel aktivite, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkileyeceğinden, oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına imkan sağlayacaktır.  
9 4