Sağlık dünyasının en yeni kahramanları



Elbette her yerde satılan ve hepimizin kolaylıkla telaffuz edebildiği meyve ve sebzelerden vazgeçmeyin. Fakat bu yeni lezzetleri de tanımadan geçmeyin!

Bilim dünyasının yakın zamanda keşfetmeye başladığı bitkiler kanser ilaçlarının özünü oluşturacak kadar etkili. Üstelik sandığınız gibi pahalı da değiller.
10 1

Meksika şalgamı (Jicama)


Bu hafifçe tatlı ve çıtır çıtır kök sebze, tam bir inulin deposu! İnulin, bağırsakları düzenleyen yararlı probiyotik bakteriler gibi görev yapan ve karnı düzleştiren bir tür lif. Meksika şalgamı aynı zamanda kolajen üretimini arttıran ve kırışıklarla savaşan mükemmel bir C Vitamini kaynağı.

Neler yapabiliriz?

Pişmiş ya da çiğ olarak salatalarına ekleyebilir, wok tavada kızartabilir, misket limonu ve toz kırmızı biberle tatlandırıp yiyebilirsin. Gurme manavlarda satılıyor, fakat evde kendiniz de yetiştirebilirsiniz. Bir paketi (beş tohum) 6 TL'ye alabilirsiniz.
10 2

Kefir


Kefirde, yoğurda oranla daha fazla protein ve probiyotik, buna karşın daha az şeker içeren kefir, kremamsı bir yapıda ve daha keskin bir tada sahip. Doktor Tamara Freuman, “Kefirin içerdiği yararlı bakterilerin bağışıklığı güçlendirdiğini ve kolon kanserine karşı korunmaya yardımcı olduğunu biliyoruz” diyor.

Neler yapabiliriz?

Smoothie ve salata soslarında yoğurt yerine kullanabilirsiniz. Tüm marketlerin süt reyonlarında satılan kefirin sadesini ve meyveli olanlarını bulabilirsiniz.
10 3

Chia Çekirdeği


Fındıksı bir tada sahip olan chia tohumunun bir kaşığı, bir kâse yulaf ezmesi kadar lif içeriyor. Bunun yanı sıra, kemikleri yapılandıran kalsiyum ve kalp sağlığını destekleyen Omega-3 yağ asitleriyle dolu. Feuman “Bu tohum aynı zamanda kadınların yeterince alamadığı demir için çok iyi bir kaynak” diyor.

Neler yapabiliriz?

Kahvaltılık gevreklere, salatalara ve çorbalara ekleyebilir, yoğun muhallebilere ve wokta yaptığın sotelere ilave edebilirsiniz. Aktarlarda kolaylıkla bulabilirsiniz.
10 4