Tarım ilaçlarıyla ilgili bilmeniz gereken 7 şey!

Sebzeleri tüketmeden önce neden iyice yıkamanız gerektiğini biliyor musunuz? İşte sebze ve meyvelerdeki gizli tehlike: Tarım ilaçları!


Tarımda kullanılan ilaçların sağlığınızı etkilemediğini düşünüyor ve sebze ve meyveleri yemeden önce iyice yıkamaya gerek duymuyorsanız bu konuda biraz daha araştırma yapmaya ihtiyacını var demektir.

Tarım ilaçları tarımsal böcekleri, ekilen bitkilere zarar veren yabani otları ve hastalıkları yoketmek için kullanılırken acaba sağlığınızı da tehlikeye atıyor mu?

Ne yazik ki bir tarım mucizesi olarak görülen tarım ilaçlarının kullanımı son dönemlerde daha da arttı. Bunun nedenlerinden biri de genetik yapısı değiştirilen bitkilerin ekilmesiyle birlikte ekinlere musallat olan böcek ve yabani bitkilerin de yapılarının değişmesi. Eskisine göre daha güçlü bir yapıda olan böcek ve yabani bitkilerden kurtulmak içinde daha çok tarım ilacı kullanma ihtiyacı doğuyor.
9 1

Son on yılda tarım ilaçlarının kullanımında belirgin bir artış görülüyor. Fakat ürünlerde bulunan tarım ilacı yükü de bilmemiz gerekn bir diğer etken.

Tarım ilacı yükü tek bir ekin üzerine uygulanan çeşitli ilaçların miktarına göre değişiyor. Kullanılan tek bir tarım ilacı belirli bir dozla kısıtlanıyor ama bir ekin üzerinde kaç tane ilaç uygulanabileceği ve miktarı konusunda hiçbir kısıtlama yok.Bu da bazı besinlerde birkaç tane tarım ilacının bulunmasına neden oluyor.

Örneğin piyasada satılan klasik elmaların üzerinde 42 tane tarım ilacı bulunuyor. Bu miktar yalnızca sayı olarak fazla olmasının dışında 42 tane farklı tarım ilacının birbiriyle tepkimeye girmesi sonucu vücudumuza nasıl bir hasar vereceğini kimse bilmiyor. Yapılan araştırmalar sonucunda ise tarım ilaçlarının insan sağlığına ciddi etkileri olduğu tespit ediliyor.
9 2

Bazı tarım ilaçlarının, beynin öğrenme ve hafıza alanlarının gelişimini olumsuz etkilediği ortaya çıkan bulgular arasında.

Neonikotinler, organofosfatlar ve karbamatlar beyne zarar veren ve öğrenme ve hafızayı etkileyen tarım ilaçlarından yalnızca bazıları. Tarımda kullanılan bu ilaçlar sinirlerin gönderdiği sinyallerin etkileşimine etki ediyor ve karışıklığa neden oluyor.

Tarım kimyasallarına maruz kalmak herkesi ilgilendiren bir konu fakat özellikle hamile kadınlar bu duruma daha çok özen gösteriyor. Anne karnındaki bebeklerin beyin gelişimini etkileyen bu kimyasallar en çok hamile kadınları endişelendiriyor.

Tarım ilaçlarının beyin üzerindeki etkilerinden sakınmanın tek yolu organik gıdalar tüketmek.
9 3

Çocukların tarım kimyasallarına maruz kalmaları sonucunda beyin gelişimleri etkilendiği gibi ortaya başka negatif etkiler de çıkabiliyor.

Örneğin, tarım ilaçlarındaki nörotoksin ve endokrin bölücülere anne karnında maruz kalan bebeklerde dikkat bozukluğu ve otistik spektrum bozukluğu riski artıyor.

Üreme bozukluğu, bilişsel bozukluk ve doğuştan engelli bebeklere sebebiyet veriyor. Büyümeye ve gelişmeye devam eden çocuklarda tarım kimyasalları daha büyük bir tehlike arz ediyor.

Bilim adamlarının yaptığı çalışmalar sonrasında nihayet bu konuda sevindirici bir bulguya rastlandı. Tüketilen sıradan tarım ürünleri organik tarım ürünleriyle değiştirildiğinde çocukların idrarında görülen tarım ilaçlarına birkaç gün sonra rastlanmadığı belirlendi.
9 4