Yeterince özgüvenli misiniz?

Psikolog Gülçin Kara, ElmaElma okurları için özgüven ve hayatımıza olan etkilerini anlattı.


Özgüven hayatımızı etkileyen olgulardan biri...

Toplumdaki yerimiz, iş, okul, çevre ve aşk hayatımızdaki ilişkiler açısından oldukça önem taşıyan bu hissiyatı sizler için ele aldık ve işi uzmanına sorduk...

Psikolog Gülçin Kara, özgüveni, özgüven sorunlarını ve özgüvenimizi nasıl arttırabileceğimizi ElmaElma okurları için anlattı.
10 1

Özgüven nedir biraz anlatır mısınız?

Özgüven kişinin kişisel, sosyal, okul ve iş yaşamımızı etkileyen çok önemli bir kavramdır. Özgüven kişilerin kendileri ile ilgili olumlu değerlendirmelerinin olması, olayları kontrol edebileceğine dair inancı, kendilerini sevmesi ve yeterli olduğunu düşünmesi, kendini tanıması, kendini olduğu gibi kabul etmesi ile ilişkili öznel bir olgudur.

Özgüven bebeklikte ailenin çocuğa verdiği mesajlar ile gelişmeye başlar, çocuğun okula başlaması ile öğretmen ve arkadaşları ile olan ilişkilerinden beslenir. Özgüven yaşam boyu gelişmeye devam eder.
10 2

Özgüven oluşumunu etkileyen faktörler nelerdir?

Özgüven oluşumunu etkileyen pek çok faktör vardır; anne-baba tutumu, olumsuz baskı ve disiplin yöntemleri, akademik başarı, kişinin kendini değerlendirmesi, başkalarının kişiden beklentileri, fiziksel görünüm, zeka, cinsiyet, sorumluluk bunlardan bazılarıdır.
10 3

Özgüvenimizin eksik olduğunu nasıl anlarız?

Düşük özgüvene sahip kişiler kendilerini sürekli olarak başarısız ve değersiz, zayıf görme eğilimindelerdir. Karar almada ve problem çözme becerisinde yetersizlik hissedebilirler.

Fikirlerini ifade etmekte zorlanabilirler, eleştiri almaktan çekinirler, reddedilme korkusu yaşarlar ve romantik ilişkilerinde zorluk yaşarlar. Bu kişiler çevreden çabuk etkilenirler, başkalarına bağımlı bir yaşantı sergileyebilirler.

Yaşamsal sorunlarını çözemeyeceklerine inanırlar, çaresizlik, umutsuzluk hissederler ve dolayısıyla stres ve kaygı yaşamaları kaçınılmazdır.
10 4