Kış bebeklerinin üşümesine karşı önlemler!

Mevsim kış olunca yenidoğan bebeklerin bakımında, soğuktan koruma önemli konulardan biri haline geliyor. İşte kış bebekleri ve soğuktan korumaya yarayacak önlemler...

Yenidoğan bebeklerin, cilt altı yağ dokusu ve ter bezleri henüz yeterli gelişime sahip olmadığı için vücut ısısını korumak önemli hale geliyor. Yağ dokusu yeterli kalınlıkta olmadığından, vücut ısısını uzun süre koruyabilecek durumda olmuyor. Çıplak bırakıldığında veya soğuk ortamlarda ise vücut ısısı kolayca düşebiliyor. Yine fazla ısıtıldığında terleyememe ve vücut ısısının kontrolsüz olarak yükselmesi söz konusu oluyor.
4 1
Bebeğinizin vücut ısısı kaç derece olmalı? Yenidoğan bebeğin vücut ısısı, koltuk altından ölçüm yapılıyorsa 36,5-37,5 derece arasında olmalı. Kulaktan ölçülen ısı bundan 0,5-1 derece daha yüksek bulunabilir. Kaloriferli ve ısı yalıtımlı evlerde genelde aşırı sıcak ve kuru ortam kış bebeklerini zorlarken, sobalı evlerde odalar arası ısı farkı problem olabilir. Bebeğin odasında sıcaklık 22-23 derece idealdir. Merkezi ısıtma sistemleri nedeniyle hava aşırı kurumuşsa, bebek odasında ıslak bir parça havlunun kurudukça ıslatılarak bulundurulması sorunu çözecektir. Buna rağmen kuruluk nedeniyle burun tıkanıklığı yaşanırsa, serum fizyolojikli damlalarla burun temizliği yapılabilir. Bebek cildi de kuruluktan etkilenir. Banyoda cildi kurutmayan ürünler kullanılabilir ve sonrasında uygun losyon veya bebe yağları ile nemlendirme yapılabilir.
4 2
Bebeğiniz uyurken çok kalın giydirmeyin Bebek odası kışın da güneş alabilen, pencere açılarak havalandırılabilen bir oda olmalı. Soğuk havalarda bile evin havalandırılması gerekiyor. Odalar arası ısı farkının yaşandığı evlerde, bebeğin gereğinde çıkarılabilecek birkaç kat ile giydirilmesi ve ısı değişikliğine göre katların azaltılıp artırılması gerekiyor. Yenidoğan bebek için tenine temas edecek pamuklu bir badi ve üstüne ayaklı bir tulum en uygun kıyafet olarak tavsiye ediliyor. Tulum kalınlığı ısıya göre penyeden kadifeye kadar değişen dokularda seçilebilir. Uyuturken çok kalın giydirilmemesi, üzerine polar gibi hafif ama sıcak tutan bir battaniye ya da hafif bir yorgan örtülmesi gerekiyor.
4 3
Bebekleri ısıtıcılara çok yakın yatırmayın Bebeğin ısıtıcılara çok yakın ve ağır örtüler altında yatırılmasının sakıncaları var; özellikle ilk günlerde uyanma zorlukları, emmeme, halsizlik gibi durumlara yol açabiliyor. Bebekle kışın sokağa çıkılması gerektiğinde, normal ev kıyafetinin üzerine giydirilebilen içi izolasyonlu tulum tarzında giyeceklerin tercih edilmesi gerekiyor. Mutlaka şapka kullanılmalı, rüzgârlı zamanlarda kulakları da içine aldığından emin olunmalı. Araba koltuğu ya da pusete kemerlerle bağlanabilen, zarf gibi bebeği sarabilen aparatlar, dışarıda vakit geçirilmesi gerektiğinde çok yararlı oluyor. Soğukta, rüzgârda kalınacak ise bebeğin açıkta kalan yüz bölgelerine soğukla teması azaltacak uygun kremler sürülmesi yararlı olur. Arabada bebek bir kat soyulmalı ya da araba fazla ısıtılmamalı. Kaynak: Anadolu Sağlık
4 4