Kalorifer ve klimanın cilde zararları!

Kış aylarında soğuk hava ve rüzgarın cildi kurutmasının yanısıra, kalorifer ve klima da cilde zarar veriyor.

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Yeliz Erdemoğlu, kış mevsiminin cilde olumsuz etkileri ve koruma yolları hakkında şu bilgileri verdi: Kış aylarında en sık karşılaşılan sorun soğuk hava, kalorifer ile klimaların kurutucu etkisi nedeniyle ciltti kuruluk gelişmesi. Bunun sonucunda da cildimizde mat ve yıpranmış bir görünümün ortaya çıkar.
5 1
Kalorifer ve klima cilt lekesi yapıyor Soğuk havalarda vücut, ısısını korumak için cilde giden kan akımını azaltıyor. Bunun sonucunda cilt iyi beslenemiyor, cilt onarımı ve yenilenmesi yavaşlıyor. Gerek soğuyan havanın direkt etkisi, gerekse cildi nemli tutan yağ ve ter bezlerinin de yavaşlaması sonucunda cilt kurumaya başlıyor. Kalorifer veya klima gibi ısı kaynakları ile yakın temas cildin kurumasını artırırken, bu temaslar, ‘Erythema Caloricum’ adlı ciltte kalıcı lekeler bırakan hastalıkla sonuçlanabiliyor. Özellikle bacağın ön yüzünde yoğunlaşan pul pul dökülmeler görülüyor. Kuru derinin, bariyer fonksiyonu bozuluyor, egzama ve enfeksiyon hastalıklarına eğilim artıyor. Bu nedenle kış mevsiminde her gün vücut nemlendiricileri kullanarak cildin doğal nem dengesini desteklemek gerekiyor.
5 2
Her banyodan sonra nemlendirici kullanın Vücut nemlendiricisini özellikle her banyodan sonra cilt henüz ıslakken sürmek etkinliğini artırıyor. Cilt tipine uygun nemlendirici seçimi de önemli. Yağlı cilt tipine yağ bazlı ürünleri kullanmak folikülit denilen kıl kökü iltihabına yol açabiliyor. Yine kuru ciltler akışkan kıvamlı ürün kullandığında yeterli fayda göremiyorlar. Bu nedenle doğru nemlendiriciyi seçmek gerekiyor. Ellerinizi unutmayın Özellikle dış çevre şartlarına düzenli olarak maruz kalan dudak ve ellerin nemlendirilmesi de ayrı bir özen gerektiriyor. Dudakları yumuşatmak için ıslak bırakmak, paradoks etkiyle daha da kuruyup çatlamasına neden oluyor. Bu yüzden dudak bakım ürünleri mutlaka sık aralıklarla uygulanmalı, eller için özel nemlendiriciler her yıkamadan sonra kullanılmalı ve tam olarak kurutmadan dışarı çıkılmamalı.
5 3
Uzun ve sıcak banyolardan kaçının Yün gibi alerji etkisi yüksek dokumalar yerine alerjik egzama yapma riski düşük olan pamuklu veya deri eldivenler en uygun seçim olur. Uzun ve sıcak banyolardan, sık tekrarlanan hamam ve sauna aktivitelerinden de uzak durmak gerekiyor. Sıcak su ile uzun temas ve kese gibi fiziksel travmalar derimizin daha hızlı kurumasına neden olarak enfeksiyon hastalıkları veya alerjik egzama görülme riskini arttırıyor. Banyoda kremsi ve yağ bazlı sabunlar ile cilt temizlemek ve sonrasında nemlendirici kullanmak ise sağlıklı bir cilt için uygun çözümlerdir.
5 4