CİSED, cinsellikten tiksinenlere çözüm önerileri sunuyor!

Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) 'Cinsel Tiksinti Bozukluğu' için çözümler öneriyor. İşte CİSED Başkanı DR. Cem Keçe'nin önerileri...

Cinsel ilişki sırasında partnerinizin cinsel organlarından tiksiniyor ya da dokunmaktan imtina mı ediyorsunuz? Cinsellik sırasında salgılanan sıvılara karşı iğrenme hissi mi duyuyorsunuz? Meniden mideniz mi bulanıyor? Hepsinden önemlisi bu tiksinti duygularınız artık partnerinizle yaşadığınız cinsel hayatı neredeyse çekilmez ve istenmez hale mi getirdi? O zaman sizde ‘Cinsel Tiksinti Bozukluğu’ndan söz edebiliriz...
6 1
SEKSİ BİTİREBİLİR Dünya genelinde daha çok geleneksel ve muhafazakâr toplumlardaki kadınlarda görülen cinsel tiksinti bozukluğunu, evlilik ve ilişki sorunlarına ve zamanla cinsel isteksizliğe neden olan önemli bir sorun olarak ifade eden Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Genel Başkanı Psikoterapist Cem Keçe, erkeklerde çok nadir görülüyor olsa da, bu sorunu partnerlerinin yaşamasının, erkeklerin cinsel yaşamlarını da olumsuz etkilediğini söyledi. Tedavi edilmediği takdirde cinsel tiksinti bozukluğunun kadın erkek ilişkilerini sürdürülemez hale getiren ciddi bir sorun haline gelebileceği yönünde uyarıda bulunan Keçe, uygun tedavi ve terapi teknikleriyle cinsel tiksinti bozukluğunun şaşırtıcı bir biçimde kısa sürede üstesinden gelinebileceğini duyurdu.
6 2
CİNSEL TİKSİNTİ BOZUKLUĞU NEDİR? Keçe, cinsel tiksinti bozukluğunu, sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde, cinsel ilişkiye ya da cinsellikle ilgili her şeye ya da bazı şeylere karşı şiddetli bir iğrenme duygusuyla rahatsızlık duyulması ve bunlardan kaçınılması olarak tanımladı. Cinsellikten tiksinen kişinin cinsel ilişki söz konusu olduğunda bulantı, endişe ve korku duyduğunu belirten Keçe, “Yani cinsel ilişki olasılığı belirdiğinde bu kişiler yoğun anksiyete belirtileri gösterirler. Kimi zaman buna bulantı ve kusma da eşlik edebilir. Cinsel tiksinti bozukluğu olan kişiler, genellikle cinsellikten kaçınırlar, cinsel istek duymazlar, daha çok partnerleri istediği için ‘karanlıkta, yorgan altında, prezervatifle ve çoğu zaman iç çamaşırları çıkartılmadan’ cinsel etkinlikte bulunmaya çalışırlar” şeklinde konuştu. Tiksintinin genel olarak cinsellikle ilgili her şeye karşı olabileceği belirten Keçe, cinsel birleşmenin kendisine ya da herhangi bir yönüne, cinsel organlara, genital sıvılara, öpüşmeye, dokunmaya ya da cinsel uyaranlara karşı da bu tiksintinin olabileceğini ifade etti. Keçe, cinsel tiksinti bozukluğu olan kişide bu durumun süreklilik göstermesi nedeniyle kişinin ve partnerinin hem ruhsal dünyaları hem evlilik ve ilişkileri hem de cinsel yaşamları olumsuz etkileneceğinin ve çoğu zaman sürdürülemez hale gelebileceğinin de altını çizdi.
6 3
NEDEN TİKSİNİYORLAR? Psikoterapist Cem Keçe, cinsel tiksinti bozukluğunun çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan çok özel bir cinsel işlev bozukluğu olduğunu söyledi. “Aslında cinselliğin tiksinç bir yanı yoktur ve erkek için de kadın için de son derece doğal, olağan, keyifli, ağrı ve acı içermeyen, bulantı ve iğrenmenin olmadığı ruhsal ve bedensel bir ihtiyaç ve şehvet dolu bir süreçtir. Cinsel tiksinti bozukluğunun en temel nedenleri, çocuklukta ve ergenlikte yaşanan cinsel istismar, ensestiyöz ve homoseksüel deneyimler, ruhsal, bedensel ve cinsel travmalar ve bunlara bağlı suçluluk ve günahkarlık duygularıdır. Ayrıca cinsellikle ilgili toplumsal, ahlaki ve hurafelere dayalı dini baskılar, yasaklar, değer yargıları ya da kişinin bunları yanlış yorumlamış ve algılamış olması, cinsellikle ilgili yanlış, eksik bilgi ve inanışlar da diğer nedenler arasında yer alır. Travmatik bir cinsel deneyim yaşayan kadın, bunun onda bıraktığı utanma, aşağılanma, acı çekme, iğrenme gibi izleri genelleyerek cinselliği bu olumsuz duygularla algılamaya başlar ve cinsellikten tiksinebilir.
6 4