Profesör İlter Uzel’in 'Osmanlı'nın En Seksi Sırları' adlı kitabında ise bir kadının güzel sayılabilmesi için bulunması gereken kriterler, cinsel ilişki için uygun zamanlar, isteksizliği önlemenin yolları anlatılıyor.
11 3
Erkeklerin beğendiği kadınlar Osmanlı döneminde erkeklerin gözünde güzel kadın olmak için siyah saçlı, siyah kaşlı, siyah kirpikli ve kara gözlü olmak gerekiyor. Uzun boylu, uzun saçlı ve uzun boyunlu olmak da güzellik kriterleri arasında. Güzelliğin diğer bir ölçüsü de eller, ağız, ayaklar ve göğüslerin küçük olması.
11 4
Osmanlı’da güzel kadın tarifi Ne şişman ne de zayıf Hatları yuvarlak Cildi sıkı Şehvetli ve alımlı Şarkı söylemeye istekli Gülmesi latif (yumuşak,hoş), tebessümü nazik Sohbeti tatlı, yürüyüşü endamlı Yanakları, dudakları ve dili kırmızı
11 5
Diğer yandan güzel kadın olmak için cinsel organın güzelliği de büyük önem taşıyor. Bunu da dış görünüşe bakarak test ediyorlar. Kadının ağzı, elleri, gözleri ve burnunun şekli cinsel organının nasıl olduğuna dair ipuçları da veriyor: Kadının yüzü geniş, boynu kalınsa, kalçaları küçük, cinsel organı büyük ve dar olur. Kadının ağzı büyükse cinsel organı da büyüktür. Kadının alt dudağı inceyse cinsel organı ince olur. Kadının burnu sivri olursa, cinsel isteği az olur. Kadının baldırları sıkı ve etli olursa şehveti ve cinsel isteği fazla olur. Kadının çenesi küçük olursa cinsel organı çukur olur. Kadın doğuştan sürmeli, iri gözlü ise bu şehvetin fazlalığı ve cinsel organının dar olmasının belirtisidir.
11 6