2 yaş sendromu neden olur öfkesini görmesine izin verin!

Çocuğun kendinin biraz daha farkında olduğu ve hareketlenmeye başladığı bu dönem dediğimiz '2 yaş sendromu'nda ebeveynlerin dikkat etmesi gerekenleri sıraladık!

2 yaş sendromu olarak adlandırdığımız çocukların bebeklikten çocukluk dönemine geçtiği ve daha çok hareketlenip daha falza çevresiyle iletişime geçtiği bu dönemde ebeveynlerin en çok zorlandığı bir dönemdir. Anne ve babanın çocuklarına nasıl davranmaları gerektiği konusunda Acıbadem Fulya Hastanesi’nden Psikolog Sena Sivri, bu dönemde, sıradan günlük ihtiyaçların karşılanmasının bile adeta bir güç mücadelesine dönüşmesinin son derece normal olduğunu belirtirken, 2 yaş sendromuyla nasıl başa çıkılabileceğini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

11 1

ÖFKESİNİ GÖRMESİNE İZİN VERİN!

Öfke hayat boyu her bireyin zaman zaman hissettiği bir duygu. Öfkeyi sağlıklı ifade edebilmek önemli. “Çocuk bu ne öfkesi” düşüncesinden kaçınarak neye kızdığını kelimeleri yettiğince anlatmasına alan tanımaya özen gösterin. Çocuğunuzun duygularını istediği gibi ifade edebilecek kelime dağarcığına sahip olmadığını unutmayın, kelimelerini tamamlamaya zorlamayın, kendisinin istediği gibi anlatmasına izin verin.

11 2

ÇOCUĞUNUZA ENGELLER KOYMAYIN!

Engellenme duygusu kendini ifade edebilecek her türlü bilişsel fonksiyona sahip biz yetişkinler için bile baş etmesi zor bir hisken, duygu ve düşüncesini ifade edebilecek donanıma tam sahip olmayan 2 yaş çocuğu için tahammül edilmesi çok güç bir duygu. Bu yüzden kısıtlanmak, engellenmek öfkesini pekiştirirken, “huysuz” diye tanımladığımız davranışlarının artmasına sebep olacağından, temel koruma alanı belirlenmiş bir çerçeve içerisinde özgürleşmesine izin verin.

11 3

ENERJİSİNİ BOŞALTACAĞI ALAN YARATIN!

Emeklemekten yürümeye geçen ve kas kuvvetinin artması ile beraber hareketliliği keşfeden çocuğunuzun, bundan sonraki süreçte en çok yapmak istediği şeyin özgürce hareket etmek, koşmak ve zıplamak olacağını bilin. 2 yaş döneminin getirdiği saldırganlık ve içinde biriken enerjiyi atmak için duyacağı hareket ihtiyacını kısıtlamayın, aksine daha çok hareketli olmaya teşvik edin ki rahatlasın.

11 4