Texas Üniversitesi'nden Dr. Elizabeth Gershoff, 50 yıldır devam etmekte olan ve 160 bin çocuğu kapsayan araştırmaları biraraya getirerek incelemiş. Gershoof’un bilim dergisi Journal of Family Psychology'de yayımlanan makalesine göre, çocuklara şaplak atmanın çocuklar üzerindeki psikolojik etkilerinin yanı sıra ebeveynler için de bedeli büyük.
6 2
Dr. Gershoff’a göre, araştırma kapsamında şaplağı diğer fiziksel ceza yöntemlerinden tamamen ayrıştırmak çok mümkün olmamakla birlikte, popolarına vurulan çocukların, test edildikleri 17 olumsuz psikolojik rahatsızlıktan 13'üne sahip olduğu gözlemlenmiş. Üstelik çocuğun poposuna şaplak atma cezası, çocukların ebeveynlerinin isteklerini yerine getirmesi yönünde hiçbir katkı sağlamıyor. Ayrıca bu ceza yöntemi, çocukların zamanla ailelerine karşı daha zıt fikirlere sahip olmasına da yol açıyor.
6 3
Araştırma sonuçları, “Bizim anne-babamız da şaplak atıyordu ama hiç de psikolojimiz bozulmadı.” görüşünü doğrulamıyor. Çocukken bu davranışa maruz kalan kişilerin, yetişkinlik dönemlerinde zihinsel birçok rahatsızlığa sahip oldukları ve anti-sosyal davranışlar içerisine girdikleri gözlemlenmiş. Bu kişiler, kendi çocuklarına karşı da aynı cezalandırma yöntemini uygulamaya yatkın oluyor.
6 4
UNICEF’in bu konuda hazırladığı rapora göre ise, birçok ülkede her ay çocukların yüzde 70'i en az bir kere şaplakla cezalandırılıyor. Akla "Dünya nüfusunun yüzde 70'inin psikolojisi bozulmalıydı o zaman" fikri gelse bile araştırma ekibinin başındaki Gershoff durumun öyle olmadığını; şaplak cezasının sıklığının çok önemli bir kriter olduğunu söylüyor. Bu ceza sık sık uygulandıkça çocuğun da doğru orantılı olarak daha fazla etkilendiğini belirtiyor.
6 5