Çocuk bakımında yapılmaması gereken hatalar!

Çocuğun üzerine titreyen anne-babalar, onun sağlıklı olması için doğru zannederek hatalı şeyler yapabilir ve bu da aslında çocuğa zarar verebilir. İşte çocuk bakımında yapılmaması gereken o hatalardan bazıları…

"Üşütmesin" diye aşırı sıkı giydirmek Çocuğunuzu mevsimine uygun giydirin, bulunduğunuz mekanın ısısının 21-22 dereceyi geçmemesine dikkat edin. Bir tek banyo yaptırırken sıcaklığı 24-25 dereceye sabitleyin. Aşırı giydirmek bebekler ve çocuklarda rahatsızlık yaratır, ayrıca terlemeye bağlı su kaybına, pişik ve isilik vb. cilt enfeksiyonlarına yol açabilir.
6 1
"Ateşi düşmüyor, antibiyotik vereyim” Çocukluk çağı ateşlerinin büyük kısmı viral enfeksiyonlar nedeniyle oluşur. Ateş en az 3 gün, en çok 7 gün sürebilir. Antibiyotik viral enfeksiyonu geçirmez. Gereksiz yere kullanılırsa vücutta antibiyotik direncinin oluşmasına neden olmakla kalmaz, çocuğun bağışıklık sisteminde çok önemli rol oynayan probiyotik bakterilerin yok olmasına da zemin hazırlar.
6 2
İştahı açılsın diye televizyon karşısında yemek yedirmek Çocuğunuz yemeğini sofrada, aile bireyleriyle birlikte yemeli. Televizyon karşısında beslenen çocuk yeterince gelişemez, dikkati dağılır, lokmaları farkına varmadan yutar ya da saatlerce ağzında bekletir ve yediğinden tat alamaz. Televizyon, özellikle de reklam izleme alışkanlığı asosyalliğe ve dil gelişiminde bozukluğa yol açabilir.
6 3
“Ağlıyor, demek ki sütüm yetmiyor" diyerek mamaya başlamak Bebeğinizin ağlamasının pek çok nedeni olabilir. Doymadığını düşünerek mamaya geçerseniz sütünüz azalabilir. Anne sütü ilk 6 aya kadar tek başına verildiğinde, bebeğin gelişimine yetecek miktarda salgılanır ve bebeğe ayda ortalama 600-900 gram arasında kilo kazandırır. Yeni doğan bir bebeğin mide hacmi küçük olduğu ve anne sütü hızlı sindirildiği için bebek çok çabuk acıkıp, çok çabuk doyar. Ancak ilerleyen günlerde daha uzun süre ve daha güçlü emerek normal beslenme düzenine ulaşır. Sütünüzün yetip yetmediğini anlamanız için bebeğinizin kilosunu kontrol etmeniz yeterli. Eğer ayda en az 600 gram (veya haftada 150 gram) alabiliyorsa anne sütü ile doyuyor demektir. Unutmayın bebekler daha kolay alınan ve tatlı olan ek besine kolaylıkla alışabilir. Takviye mamadan dolayı az emerse süt yapımı da azalır. 5. aydan önce ek gıdalara başlamak Çocuğunuz sadece anne sütü alıyor ve iyi gelişiyorsa 6. ay bitene dek başka hiçbir ek besine gerek kalmaz. Ancak 6 ayın sonunda ek besine başlamalısınız. Aksi halde sütünüz yetmeyebilir. Ayrıca gıdalara alışması da zorlaşabilir. Bebeğiniz ister mama, isterse anne sütüyle beslensin takviye besinlere 4. aydan önce başlanması alerji, enfeksiyon ve sindirim problemleri gibi pek çok soruna yol açabilir.
6 4