İştahı açılsın diye televizyon karşısında yemek yedirmek Çocuğunuz yemeğini sofrada, aile bireyleriyle birlikte yemeli. Televizyon karşısında beslenen çocuk yeterince gelişemez, dikkati dağılır, lokmaları farkına varmadan yutar ya da saatlerce ağzında bekletir ve yediğinden tat alamaz. Televizyon, özellikle de reklam izleme alışkanlığı asosyalliğe ve dil gelişiminde bozukluğa yol açabilir.
6 3
“Ağlıyor, demek ki sütüm yetmiyor" diyerek mamaya başlamak Bebeğinizin ağlamasının pek çok nedeni olabilir. Doymadığını düşünerek mamaya geçerseniz sütünüz azalabilir. Anne sütü ilk 6 aya kadar tek başına verildiğinde, bebeğin gelişimine yetecek miktarda salgılanır ve bebeğe ayda ortalama 600-900 gram arasında kilo kazandırır. Yeni doğan bir bebeğin mide hacmi küçük olduğu ve anne sütü hızlı sindirildiği için bebek çok çabuk acıkıp, çok çabuk doyar. Ancak ilerleyen günlerde daha uzun süre ve daha güçlü emerek normal beslenme düzenine ulaşır. Sütünüzün yetip yetmediğini anlamanız için bebeğinizin kilosunu kontrol etmeniz yeterli. Eğer ayda en az 600 gram (veya haftada 150 gram) alabiliyorsa anne sütü ile doyuyor demektir. Unutmayın bebekler daha kolay alınan ve tatlı olan ek besine kolaylıkla alışabilir. Takviye mamadan dolayı az emerse süt yapımı da azalır. 5. aydan önce ek gıdalara başlamak Çocuğunuz sadece anne sütü alıyor ve iyi gelişiyorsa 6. ay bitene dek başka hiçbir ek besine gerek kalmaz. Ancak 6 ayın sonunda ek besine başlamalısınız. Aksi halde sütünüz yetmeyebilir. Ayrıca gıdalara alışması da zorlaşabilir. Bebeğiniz ister mama, isterse anne sütüyle beslensin takviye besinlere 4. aydan önce başlanması alerji, enfeksiyon ve sindirim problemleri gibi pek çok soruna yol açabilir.
6 4
38 derece ateşte ilaca sarılmak! Anne babaların korkulu rüyası ateş, aslında hastalığın kendisi değil sonucudur! Organizmayı korumaya yönelik fizyolojik bir olaydır. Yüksek ateşin telafisi zordur ama hafif ateş için aynı şey söylenemez. Çocuğunuz 6 yaşından büyükse derece 38’i, hatta 38,5’i göstermeden ateş düşürücü vermeyin. 6 yaşından küçükse 38 dereceye kadar bekleyin ve doktorunuza danışarak ateş düşürücü verin. Öte yandan ateş düşürücülerin aşıdan önce veya hemen sonra verilmesinin vücudun aşıya bağışıklık geliştirmesini engellediğini gösteren bazı çalışmalar var. Uzmanlar gereksiz ilaç kullanımının ilaç toksisitesini arttırdığını, gelişebilecek bir hastalığın tanısını güçleştirdiğini ve bağışıklık sisteminin çalışmasını bozabildiğini söylüyor.
6 5
Yatmadan önce süt içirmek Çocuğunuzu tıka basa doyurup yatırmak ona yapabileceğiniz en büyük kötülüklerden biri... 2 yaşından itibaren, yatmadan 1,5 -2 saat önce -su hariç- tüm yeme içme eylemlerini bitirin. Bu sayede hem sabahları daha aç kalkacak ve kahvaltısını güçlü yapacaktır, hem de reflüye yakalanma riski azalacaktır. Unutmayın, geçmek bilmeyen üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarının (kulak ve boğaz enfeksiyonları, öksürük, ses kısıklığı, hırıltı, ağız kokusu vb.) ve gastro özofajial reflü (mide içeriğinin yemek borusuna ve daha da yukarılara kaçması ) hastalığının temelinde bu alışkanlık yatar. Kaynak: Acıbadem/Hayat
6 6