PEK ÇOK BESİN MADDESİNİN İÇERİSİNDE BULUNMAKTADIR 

Karbonhidratlar pek çok besin maddesinin içinde yer alır; meyve, süt, yoğurt, sebzeler, kuru baklagiller, unlu gıdalar, makarna, bulgur ve pirinçte de karbonhidrat bulunur. 

10 3

KARBONHİDRAT ALINMAZSA KASLARDA ERİME MEYDANA GELİR 

Sağlıklı beslenmede kalori ihtiyacının yüzde 45-55’i karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Karbonhidratlar vücudun temel enerji kaynağı olmasının dışında, örneğin tahıllar aynı zamanda B vitamininden, meyveler ise C vitamininden zengindir ve beslenmedeki lifin kaynağıdır. Vücut karbonhidratı yeteri kadar almazsa, gerekli olan miktarı kas dokusundan temin etmeye başlar ve bunun sonrasında kaslarda erime meydana gelir. Karbonhidratlar beslenme programına dengeli bir biçimde dağıtılmalıdır. Eğer bu dengeli dağıtma gerçekleşmezse, kişi beslenmeden kısa bir süre sonra kendini tabak tabak makarna yerken bulabilir. Ve bunun akabinde ise zaten zar zor verdiği kiloyu falasıyla geri alır. 

10 4

İKİ ÇEŞİT KARBONHİDRAT VARDIR 

Karbonhidratlar, yağ ve proteinle birlikte üç temel makro besin elementinden biridir. Karbon, oksijen ve hidrojenlerden oluşmuş organik bileşiklerdir. Basit ve kompleks olmak üzere iki çeşit karbonhidrat vardır. Her ikisinin de 1 gramında 4 kalori bulunur. Ayrıca karbonhidratlar kan şekerini hızla yükselten, hızlı sindirilen yani basit karbonhidratlar ve kan şekerini yavaş ve geç yükselten, daha yavaş sindirilen kompleks karbonhidratlar olarak da tanımlanabilir. 

10 5

KARBONHİDRAT İÇEREN YİYECEKLER ÜÇ GRUBA AYRILIR 

Karbonhidratları basit veya kompleks olarak tanımlamanın dışında başka bir kavram kullanmaktadır. Glisemik indeks (GI); karbonhidrat yedikten sonra kan şekerinin ne kadar hızla yükseldiğini gösterir. Karbonhidrat içeren yiyecekler düşük, orta ve yüksek glisemik indeksli olarak üç gruba ayrılır: düşük glisemik indeks listesindeki karbonhidratları öğrenmek ve beslenmede bunlara daha çok yer vermek gerekir. Düşük glisemik indeksli besinlere örnek; karnabahar, kereviz, ıspanak, brokoli, lahana, kabak, mantar, marul gibi besinler verilebilir. Yüksek Gİ’ li gıdalara birkaç örnek ise; beyaz ekmek, beyaz pirinç, tatlılar, kekler ve pastalardır. 

10 6