Uzmanlar uyku ve kilo artışı arasındaki bağlantıyı uzun zamandır inceliyor ve daha öğrenecek çok fazla bilgi olmasına rağmen vücudumuzun ne zaman uyanıp yemek yemesi gerektiğini ve ne zaman uyması gerektiğini bildiğini kanıtlayacak birçok bilimsel bulgu mevcut. Yağ asitlerinin oksidasyonunu üstlenen enzimler vücudun sirkadiyen ritmine göre hareket eder. Bu enzimler ne zaman glukoz salgılamaları gerektiğini bilir. Yani vücudunuz tam uykuya hazırlanırken akşam saat 23:30’da yemek yediğinizde,yavaşlamış olan karaciğer gibi organlar karışıklık yaşar.
6 2
Gecenin o saatinde besin maddelerini sindirmek için hazırlıklı olmayan organlar, bu besin maddelerini tam verimli şekilde öğütemez. Bu durumda da kan şekeri ve insülin sorunları ortaya çıkar ve sonuç olarak vücudunuz daha fazla yağ depolar. Yapılan araştırmalar düzenli olarak geç saatlerde yemek yiyen kişilerin bel kalınlığının ve Vücut Kütle Endekslerinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Yemeklerini geç saatte yiyen sağlıklı kadınlar bile, karbonhidratları daha düşük hızda sindiriyor.
6 3
Peki bu durumu nasıl düzelteceğiz? Başlangıç için gece atıştırmalarında daha sağlıklı seçimler yapabiliriz. fakat en sağlıklı seçimler bile gece uykuya hazırlanan metabolizmayı kötü etkileyebilir. Bu nedenle gece yatağa girmeden 2 saat önce yemek yemeği bırakmayı deneyin.
6 4
Akşam yemeğini geç yiyeceğinizin belli olduğu günlerde ise, yediklerinizin kalorisini düşük tutmaya ve sağlıklı seçimler yapmaya çalışın. Soslu makarnalar, fast food yiyecekler yerine haşlanmıi sebzeler, balık ve ya omlet gibi sağlıklı ve yağsız alternatiflere yönelin.
6 5