Bu dünyadan Umberto Eco geçti!

“Gülün Adı”, "Foucault Sarkacı" gibi romanlarıyla tanınan, dünyaca ünlü yazar Umberto Eco, hayatını kaybetti. Eco bilim adamı, yazar, eleştirmen ve felsefeci kimliğiyle yüzyılın önemli düşünce adamlarından biri sayılıyordu.

“Gülün Adı”, "Foucault Sarkacı", “Kraliçe Loana’nın Gizemli Alevi”, “Önceki Günün Adası”, “Ortaçağ Estetiğinde Sanat ve Güzellik” gibi birçok eseri dilimize çevrilen, roman ve deneme yazarı Umberto Eco, 84 yaşında hayata veda etti. İtalyan medyasına yansıyan haberlere göre, İtalya'nın dünyaya kazandırdığı ve son 50 seneye yapıtları, biyolojik çalışmaları ve fikirleriyle damgasını vuran, global olarak birçok kitleye erişen Umberto Eco, dün akşam yerel saatle 22.30 sularında evinde hayatını kaybetti .
7 1
Döneminin önemli düşünürlerinden biri olarak kabul edilen Eco'nun uluslararası boyutta birçok ödülü ve İtalya, Almanya, Fransa'dan hükümet nişanları ve şövalye unvanları vardı. İtalya'nın Alessandria şehrinde 5 Ocakta 1932'de dünyaya gelen Umberto Eco, 1954 senesinde ortaçağ felsefesi ve edebiyatı üzerine yazdığı tezle Torino Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra, 1961’de akademik kariyerine başlayarak, sırasıyla Torino, Floransa ve Bologna üniversitelerinde biyolojik çalışmalarını devam ettirdi. Göstergebilim alanında yaptığı araştırmalarla da bilinen Eco, 1950'li yıllarda İtalyan radyo TV kanalı RAI'nin kültür programlarında görevler aldı.
7 2
Umberto Eco, 1971'den bu yana Bologna Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmaktadır ve yapısalcılık sonrası göstergebilim gelişmelerine önemli katkılarıyla tanınmaktadır. Eco, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Thomasçılık akımı ve bu akımın estetik anlayışı üzerine yaptı. Tarihçi, filozof, Orta Çağ uzmanı, James Joyce üzerine derin araştırmalar yapmış bir yazar Umberto Eco. Eco, 1980 yılında kaleme aldığı Gülün Adı romanıyla dünya çapında ün kazandı. Roman, Sean Connery'nin başrolünü üstlendiği bir filmle 1989'da beyaz perdeye aktarıldı.
7 3
Eco'nun çalışmaları 1960'ların ortasından itibaren avantgarde yapıtlara, kitle kültürüne yönelmiştir. Son dönemlerde ise, güncel olay ve olguları da ele alan çalışmalar yaptı. Bu çalışmalar arasında edebiyat eleştirileri, tarih ve iletişim yazıları önemli bir yer tutmaktadır.
7 4