Alkolün etkisi Aşırı derecede alkol tüketmenin kan basıncını neden yükselttiği tam olarak bilinmiyor. Ancak alkolün kan basıncını yükselttiği bir gerçek. Gün içinde iki kadehten fazla alkollü içecek tüketen kişiler,yüksek tansiyon gibi komplikasyonlar geliştirebilirler. Harvard Üniversitesi’nin bir araştırmasında, yüksek tansiyonu olan 11.000 erkeğin içki içme alışkanlıklarını mercek altına alınmış. Günde iki içecek tüketen kişilerin daha az içenlere göre kalp krizi geçirme riskinin yüzde 30 daha fazla olduğunu görülmüş.
6 3
Tuzla ömrünüz kısalır Tuz, kan hacmini ve dolayısıyla basıncını artıran suyun, vücut tarafından tutulmasına neden olur. Yapılan araştırmalara göre, bunun sonucu ölümcüldür: Ne kadar fazla sodyum alırsanız yaşamınızı o kadar kısaltmış olursunuz. Araştırmada bir düzineden fazla çalışma inceleniyor ve sodyum alımını azaltan insanların yüksek sodyum alımı olan insanlara göre ortalama 7 yıl daha fazla yaşadıkları görülüyor.
6 4
Stresin etkisi Vücudumuz stres altındayken bir takım hormonları üretir. Bu hormonlar kalbinizin daha hızlı atmasına ve damarlarınızı daraltarak kan basıncının artmasına neden olur. Uzun dönem yüksek kan basıncına, stresin tek başına neden olduğuna dair bir kanıt yok. Stres, aşırı yemek yeme, alkol tüketimi ve uyku düzensizlikleri gibi durumlar ile birlikte olunca uzun dönemde yüksek tansiyona neden olabilir. Ancak kısa dönemde stres bağlantılı yüksek tansiyon, zaman içinde uzun süreli yüksek kan basıncı geliştirmeye neden olabilir.
6 5
Genetik faktör Bazı erkeklerin diğer her şeyi doğru yapsalar bile DNA'ları yüzünden hala yüksek kan basınçları olabilir. Eğer değerleriniz kan basıncının olması gereken aralıktan 20 ya da 30 puan daha yüksekse, egzersiz veya beslenme değişiklikleri gibi şeylerle uğraşmayın, doktora görünün.
6 6