Otoriter kayınvalide Peki bütün kaynanalar mı böyle? Hayır… Kayınvalide otoriter ve kontrolcü yapıya sahipse, ‘kötü’ kaynana tipine girme ihtimali yüksek. Tabi ki, evlendikten sonra anneden incitmeden uzaklaşmak bir başarı. Bu çatışmada erkeğe daha büyük sorumluluk düşüyor aslında. İşte Aile ve Çift Terapisti Uzman Psikolog Selin Karabulut’tan toplumda yüzyıllardır devam eden kayınvalide gelin çatışmasını önleyecek tavsiyeler:
10 2
Erkeğin anne bağımlılığı Aile içinde başlayıp topluma kadar olumsuz etkileri olan çatışmanın temel kaynağı toplumun anneye ve erkek çocuğa bakışı. Erkek çocuğun 0-6 yaş arasında anne ile olan bağı, gelin-kaynana ilişkisini belirliyor.
10 3
0-6 yaş arasında aşırı kollama! Yapılan bilimsel araştırmalara göre; annelerin, erkek çocuklarına 0-6 yaşlarında alması gereken sorumlulukları vermek yerine üstlenerek, aşırı kollama ve koruma tutumuyla hareket etmeleri klinik olarak anneye “bağımlı” erkeklerin ortaya çıkmasına neden oluyor.
10 4
Otoriter anne, pasif baba Anneler oğullarına karşı daha baskın ve otoriter olunca, babalar pasifleşiyorsa ya da baba zaten pasif bir role sahipse, erkek çocuk sağlıklı bir baba modeli görmüyor. Böyle yetişen bir erkek, ileride annesi eşini rahatsız ettiğinde “Annemdir, yapar” düşüncesiyle sessiz kalmayı tercih ediyor. Çünkü babası da zamanında sessiz kalmıştır ve dolayısıyla otoriter olarak görünen anne figürü olmuştur.
10 5