Vitamin ve mineral eksikliği kiloya neden oluyor?

Vücudunuzdaki vitamin ve mineral eksikliği aşırı yeme isteğine yol açabilir ve kilolarınızın sebebi bu dengesizlik olabilir.

Kalsiyum ve magnezyum eksikliği Bu iki mineralde gözlemlenen seviye düşüklüğü, şekerli ve tuzlu yeme isteğini artırıyor. Çoğu zaman ise, bu iki besinin eksikliği beraber gözleniyor. Özellikle magnezyum eksikliği çikolata krizlerini tetikliyor. Stres ve şeker tüketimi, kalsiyum ve magnezyum stoklarının erimesine neden oluyor. Bu da kaçınılmaz olarak aşırı yemek yeme döngüsünü yaratıyor. Yoğurt, kefir, peynir, sardalya kemiği ya da koyu yeşil yapraklı sebzeler iyi kalsiyum kaynaklarıdır. Vücuduna daha fazla magnezyum almak için patates kabuğu, süt ürünleri, brokoli, tohumlar ve çerezler denenebilir.
5 1
B vitamini eksikliği B vitamini beslenmenin yanı sıra stresle savaşan vitamin. B1 ve B5 vitaminleri adrenalin bezlerinin sağlıklı çalışmasını sağlıyor. B6 ve B9 vitaminleri ise ruh halimizi düzenlemeye yardımcı oluyor ve kendimizi mutlu hissetmemizi sağlayan belirli nörotransmitterlerin (beyin hormonları) inşasında görev alıyor. Eğer stres seviyemiz yükseldiyse bu vitaminler, daha hızlı kullanıyor vücudumuz. Eksikliklerinde ise daha aşırı yemek yenmesine yol açılır. Kafein, alkol, rafine şekerler, doğum kontrol hapları ve non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlar (ağrı,ateş ve inflasmayonu azaltan ilaçlar), vücuttaki B vitamini stoklarının erimesine yol açıyor. Deniz ve süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, muz, patates, avokadoda, yumurta sarısı, tavuk eti, somon balığı ve yoğurtta bol miktarda B vitamini bulunuyor. B vitamini eksikliği durumunda bu besinler tüketilebilir.
5 2
Çinko eksikliği Çinko minerali yoğun stres altındaki kişilerde ve yaşlılarda düşük seviyede bulunabilir. Bu eksiklik tat alma duyularının uyuşmasına neden oluyor. Bu durum da, yemeklerde daha fazla tuz ya da şeker kullanımını tetikliyor. Kolaylıkla elde edilemeyen bu mineral, özellikle istiridyede, karaciğerde, koyu tavuk etinde ve yengeçte bulunuyor. Daha düşük miktarlarda yumurtada ve bezelyede de bulunmakta
5 3
Demir eksikliği Regl Öncesi Sendrom’unda ve özellikle menopoz öncesi kadınlarda, vejetaryenlerde ve veganlarda, demir eksikliği nedeniyle et yeme isteği gözlemleniyor. Kırmızı et ve balıkta bol miktarda bulunuyor. Ayrıca kaju, kabak çekirdeği, demir açısından zenginleştirilmiş tahıl ve makarnalar, kuru meyveler ve baklagillerde demir bulunuyor. Demir emilimini artırmak için ilave C vitamini kullanılması öneriliyor. Örneğin bonfilenin yanında ıspanak yenilebilir.
5 4