Allah'ın emri Peygamber'in kavliyle...

.



Evlilik hazırlıklarında geleneksel yöntemleri benimseyenler için evlilik kararını verdikten sonra atılacak ilk adım damat adayı ve aile büyüklerinin gelin adayının ailesinin evine giderek kızlarını oğullarına istemeleridir.  Bu seremoniye 'söz' adı verilir. 

Evlenecek çiftin birbirine bu konuda 'söz' vermesi şeklinde özetlenebilecek bu törenin yapılmasındaki temel amaç ailelerin onayını alarak evlilik hazırlıklarına başlamaktır. Söz seremonisinin yapılış biçimi geleneklere göre değişiklik göstermekle birlikte, genelde takip edilen adımlar aynıdır.
5 1


Bu geleneğe dair hiçbir fikri olmayanlar için dikkat edilecek temel konular; yani bu seremoninin olmazsa olmazları şunlardır: Çiçek, çikolata ve kahve...



5 2


Bir söz töreni için öncelikle iki aile için de uygun bir tarihe karar verilir. Belirlenen tarih ve saatte kapı çalar, açıldığında önde aile büyükleri hemen arkalarında ise elinde çiçeği ve çikolatasıyla damat adayı belirir. Konuklar salona alınır bir süre tam anlamıyla 'havadan sudan' sohbet edilir. Bir müddet sonra gelin adayı mutfağa geçer ve kahveleri yapmaya başlar, bu sırada isteme faslı gerçekleşir.
5 3


Cevap olumluysa kahvelerin yanında ikram edilen çikolatalar rahatlamanın da verdiği keyifle yenir ve böylece söz kesilmiş olur. Bu sırada eğer daha önce evlilik teklifi sırasında verilmediyse gelin adayına bir söz yüzüğü hediye edilebilir.

Bazı yörelerde ise olumlu cevap hemen o gün verilemez, "biz bir düşünelim" diyerek süre istenir. En fazla bir hafta sonra olumlu cevap gelecektir.
5 4