Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaya Yorgancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, obezitenin tüm dünyada hızla artış gösteren ciddi bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Morbid obezitenin, 'şişmanlığın bireyin sağlığını tehdit eder boyuta ulaşması veya obeziteye bağlı yandaş sorunların ortaya çıkması' olarak tanımlandığını dile getiren Yorgancı, ''Şişmanlığı tanımlarken sadece kişinin ağırlığını göz önüne almak yeterli değildir.

Boyu 1,90 santimetre kişinin vücut ağırlığının 100 kg olmasının kabul edilebilirken boyu 1,65 santimetre olan kişinin bu vücut ağırlığı, onu şişman veya obez grubuna sokar. Boyu 1,50 santimetre olan bir kişinin ise 100 kg olması ise morbid obezdir'' diye konuştu.
4 2
Obezlerle arkadaşlık, obez olma riskini arttırıyor!

Obezitenin, ABD, Avustralya, İngiltere gibi ülkelerde sık görüldüğünü, Türkiye'nin de risk altında olduğunu belirten Yorgancı, ''Ülkemizde 2 milyondan fazla morbid obez bireyin olduğu düşünülmektedir. Sağlık Bakanlığının obeziteyi bir sorun olarak tespit etmesi ve değişik kampanyalarla obezitenin önüne geçmeye çalışması doğru bir yaklaşımdır'' dedi.

Türkiye'de obezitenin kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla görüldüğünü ifade ederek, ''Ülkemizde karbonhidrat ve yağ içeriği zengin yemeklerin yenmesi belki de daha ön planda bir sorundur'' diye konuştu.

Yorgancı, ailede tek bir bireyin obez olmasının o ailede diğer bir bireyin de obez olma olasılığını yaklaşık iki kat arttırdığına dikkati çekerek, ''ABD'de 32 yıllık izleme dayalı araştırmada, obez kimselerle arkadaş olan bireylerin, gelecekte obez olma olasılığının ciddi bir şekilde arttığını ortaya konmuştur'' dedi.
4 3
4 4