Yanlış olaylar beyne kolaylıkla yerleşebilir. ..

Psychological Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, üniversite öğrencilerinin % 70 'den fazlası, doğru olmadığı halde gençliklerinde suç işlediklerine ikna edilebiliyor. Peki bu nasıl oluyor? Araştırmacılar öğrencilerin hayatlarında gerçekten yaşadıkları bazı olayları anlatırken olmayan bilgiler ekliyor.

Hafıza uzmanlarına göre, özellikle dikkat eksikliği olan kişiler, anlatılan olayları beyinlerinde başka olaylarla bağdaştırılarak zihinlerinda başka bir olay oluşturabiliyor.
7 2
Kendi yalanlarınıza inanabilirsiniz..

Beynimize kodlanan ve işlenen bazı olaylar gerçek bir olay karşısında daha ağır basarak bizi yanıltabiliyor. Küçük bir çocuk televizyonda helikopterin bir eve düştüğü hakkında çıkan haberlerden fazlasıyla etkilendiğinde, büyüdüğünde kendi evlerine helikopter düştüğünü etrafına anlatabilir.
7 3

Duygularınız gerçeği saptırabilir...

Beyinde duyguların işlendiği bölge ile hafızanın depolandığı bölge birbirine çok yakın. Bu nedenle bir olayı yaşarken aslında olan değil de sizin o an da hissettiğiniz duygular yönünde hikayaler anlatmanız mümkün.
7 4

Peki bu konuda ne yapabiliriz… Kendimizi iyi haberleri hatırlama konusunda eğitip, gerçekten yaşanmış olaylara kanalize olmayı güçlendirebiliriz.

Araştırmalar, belleğimizi açmak için olumlu haberlere yönelmemizin olayları doğru algılamamızı sağladığını söylüyor..

Önemli anlarınızı yaşarken olayın anına dikkat vermenizi ve hafızanıza bilinçli kazımanız gerekiyor.
7 5