Hamile kalmaya karar vermeden 3 ay önce uzman bir doktora başvurmanız gerekir. Doktor muayene esnasında vajinal smear, servikal kültür ve bazı kan testlerinin yapılmasını isteyebilir. Yapılan testlerin amacı Rubella, Hepatit-B, Tokzoplazma ve Su Çiceği gibi aşıyla korunabileceğiniz hastalıkları geçirip geçirmediğiniz tespit etmektir.

Söz konusu hastalıklara karşı bağışıklığınız yoksa aşı yapılması uygun görülebilir. Bazı aşılar canlı virüs içerdiğinden (özellikle rubella- kızamıkçık gibi) hamilelik aşıdan sonra 3 ay ertelenmeli. Doğumsal bazı sakatlıkların önlenmesi için bu dönemde folik asit ve çinko alınabilir.
9 2

Hamile kalmadan önce gideceğiniz ilk muayenede doktorunuz sizde ve ailenizde irsi hastalıkların olup olmadığını sorgular. Kalıtımsal bir hastalık söz konusu ise genetik danışma almanız faydalı olur.

Anne ve baba adayının aynı hastalığa sahip olması durumunda yardımcı üreme tekniklerinden faydalanmak ve işlemler esnasında embriyoların genetik açıdan incelenmesi konusunda doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.
9 3

Cinsel ilişki ile geçen hastalıklar doğurganlığı etkileyebiliyor. Doktorunuza bu tarz bir hastalığı geçirip geçirmediğiniz konusunda bilgilendirmelisiniz. Cinsel yolla bulaşabilen pek çok hastalık anne ve anne karnındaki bebeği sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Frengi, AIDS, Hepatit B gibi hastalıklar bebek için ciddi risk taşıyan ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. En ideal yaklaşım anne adaylarının tümünün bu hastalıklar açısından taranması. Ancak ekonomik ve sosyal nedenler çoğu zaman buna engel oluyor. Buna karşın koşulların uygun olması halinde veya şüpheli durumlarda mutlaka kan testleri yapılmalı.

Mikoplazma, herpes, gonore, HPV enfeksiyonları da cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında sayılabilir. Anne adayında bu hastalıklardan bir tespit edildiğinde uygun tedavi yöntemleri ve bebeği korumaya yönelik önlemler tespit edilir.
9 4

Hamilelik dönemi öncesinde prenatal vitamin desteği, özellikle günlük 400 mgr folik asit alınması, bebekte oluşabilecek beyin-omurilik sistemindeki sakatlıkları azaltır. Bunun yanı sıra hamilelik dönemi öncesinde ve hamilelik esnasında vitamin takviyesine ek olarak dengeli beslenmede önemli bir rol oynar.

Anne adayında kansızlık tespit edilirse hamilelikten önce tedavi uygulanması gerekir. Vejetaryen bir anne adaylarının ise Vitamin B-12 ve D takviyesi yapması uygun olur.
9 5