Başka bir çalışmada, sosyal bir ortamdan dışlanmanın vücut sıcaklığında ölçülebilir düşmeye neden olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Ünsalver, dışlanıldığı bir anıyı hatırlayan kişilerin vücut sıcaklığın da düşüş görüldüğü, dışlanan kişinin sıcak yiyecek ve içeceklere yöneldiğini kaydetti.

Barış Önen Ünsalver soğukkanlı durmak ile soğukluğun aynı şeyler olmadığını ifade ediyor.
8 3

“Soğukkanlı kişi, zorlu durumlar karşısında panik yapmadan işe yarar bir çözüme ulaşmaya çabalar. Soğuk bir kişi ise böyle durumlarda tamamen sorundan uzaklaşıp çözümsüzlüğe gömülebilir. Bir nevi dona kalır.

Bazı insanlar size uzak ve soğuk gözükebilir ve onlarla iletişim kurmak ve yakınlık sağlamakta zorlanabilirsiniz. Soğuk görünmenin altında bir kişilik bozukluğu yatıyor olabilir.”
8 4

Kişilik bozuklukları arasında en fazla şizoid kişilik bozukluğunda çevreye soğuk gelen bir yapı vardır. Şizoid kişilik bozukluğu olan kişi yakın ilişki kurma ihtiyacı duymaz ve yakınlıktan hoşlanmaz. Çoğunlukla tek başına yapabileceği etkinlikleri seçer. Keyif aldığı çok az etkinlik vardır.

Başkalarının eleştiri ve yüceltmelerine umursamaz bir tavır sergiler. Öfkelerini doğrudan ifade edemezler. Hayal aleminde gibidirler. Şizofreni ya da duygu durum bozukluklarından bağımsız bir tablodur. Soğuk duruşun arkasında korku duygusu vardır. Şizoid kişilik bozukluğunun şizofreniye dönüşme riski düşüktür.
8 5

Sosyal fobisi olan kişilerin yakınlık kurmakta zorlandıklarından ve eleştirilmekten korktuklarından soğuk gözükebildiklerini söyleyen Ünsalver, aslında sosyal fobiklerin yoğun bir şekilde insanlarla ilişki kurma ihtiyacı duyduklarını belirtiyor. Bazı obsesif kişilerin de düzene, kurallara, resmiyete ve gerçekçiliğe çok önem verdiklerinden insanlara mesafeli bir duruş sergileyebildiklerini belirten Ünsalver bu kişilerin bu nedenle fazla yakınlıktan hoşlanmadıklarını ifade ediyor.

Kimi narsisistik (ben merkezci) kişilerin kendilerini üstün gördükleri kişiler karşısında soğuk ve ezici bir tutum içinde olabileceğini kaydeden Ünsalver, bu kişilerin kendi hayatlarını anlatmaktan zevk alabilecekleri gibi sizin hayatınızı da hiç merak etmeyebilecek türden kişiler olabileceğini dile getiriyor.

8 6