Stanford Üniversitesi Tıp Merkezi’nin yürüttüğü araştırmaya göre; koşu sporu yapan yetişkinlerin erken ölme, kanser gibi sağlık problemlerinin hiç koşmayanlara oranla yarı yarıya az olduğunu kanıtladı.
12 2

Koşmak aynı zamanda zihni açıyor. Dikkat ve konsantrasyon gücünü yükseltiyor. Koşmak, beynin gri hücreleri üzerinde olumlu etki bırakıyor. Beyinin gri hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olan kimyasal maddeler, koşu sırasında salgılanıyor.

Almanya'daki Ulm Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre; koşmanın zekayı artırdığını kanıtladı. Bu araştırmaya göre 30 dan fazla kişiyle 2 ayrı denek grubu oluşturuldu. Bu iki grupta yer alan denekler, önce içinde yol tarifleri, yabancı kelime öğrenme, resimli anlatım ve yazılı ifade yeteneğinin saptanmasına yönelik sorular bulunan bir teste tabi tutuldu. Daha sonra birinci gruptaki insanların 6 hafta boyunca, haftada 2 kez yarımşar saat koşmaları sağlandı ve her iki gruptan, 2 haftada bir farklı testler çözmeleri istendi. Bilim adamlarının yaptığı 6 haftalık deney sonucunda, araştırmaya katılan deneklerde, konsantrasyonun artmasının yanı sıra görsel hafızanın da iyileştiği saptandı.
12 3

Koşmak, vücudun tüm iskelet sistemini harekete geçirir. Düzenli ve tempolu koşanlar, kemiklerin kalitesini korurlar ve osteoporoz riskini uzak tutuyor.
12 4

Koşmak, her adımda vücudun kilo vermesini sağlıyor. Koşmak için fazla enerji gerektiği için, vücut bu enerjiyi sağlamak adına deposundaki kalorileri harcıyor. Bir kilometrede ortalama 100 kalori yakılıyor. Normal bir hızda koşan bir kişi, bisiklete binmek, yüzmek veya egzersizden daha fazla kalori yakılmasına sebep oluyor.

Koşarken kalori yakmanın haricinde koşu bittikten sonra da vücut enerji kaybetmeye devam ediyor. Bunun sebebi, koşarken vücut bol miktarda oksijen alıyor, bu oksijen vücudun kalori yakma kapasitesini arttırıyor. Metabolizma hızı, vücudun bir günde yaktığı kalori miktarını gösterir. Eğer metabolizma hızınız artarsa, vücudun kalori yakışı da artıyor.
12 5