Tatlılardan tamamen uzak durmak yerine gizli şeker bombalarının farkına varın!

Gıda firmaları ürünlerinin tadını güzelleştirmek için ketçap, hazır çorbalar, soya sütü, lahana salatası (coleslaw), yağlı ve yağsız işlenmiş yiyecekler ve salata sosları gibi ürünlere şeker ekliyor.

Tıpkı bir dilim çikolatalı pasta yediğiniz zaman olduğu gibi, bu besinler de kan şekerinizi aniden yükseltip hızla düşmesine sebep olur ve bu durumun sonucunda daha fazla tatlı yemek istersiniz.

Gizli şeker içeren yiyecekler tatlı isteğinizi canlandırarak sağlıksız beslenmenize sebep olabilir.

Paketli ürünlerin etiketlerini okuyarak içindekiler listesine dikkat edin. Eğer almak istediğiniz ürünün ilk 5 malzemesinde mısır şurubu, laktoz, malt şurubu, dekstroz gibi kimyasal şekerler bulunuyorsa, elinizdeki şeyi market rafına geri bırakabilirsiniz.
8 2

Meyve suyu, smoothie gibi içecekleri tüketmek yerine meyve ve sebzeleri yiyerek tüketin.

Uluslararası Obezite Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre çocuklar tabaklarındaki yemeklerin %59'unu bitirirken ortalama bir yetişkin tabağındaki yemeğin %92'sini bitiriyor.

Çocuklar birçoğu yemek yerken otomatik pilota bağlanıp tabaklarındaki her şeyi bitirmek yerine doydukları anda daha fazla yemeyi reddediyor.

Tabağınıza koyduğunuz porsiyonları azaltarak aşırı yemek yeme alışkanlığınızı önleyebilirsiniz. Ayrıca yemeklerinizi televizyon karşısında değil, masada oturarak yemeyi tercih edin. Bu şekilde ne yediğinizin ve ne kadar yediğinizin farkına varacaksınız.
8 3

Akşam yemeğinden sonra hiçbir şey yememek yerine sağlıklı atıştırmalıklar tercih edin.

Eğer akşam yemeğinizi yatağa girmeden birkaç saat önce yediyseniz, uyumadan önce bir şeyler atıştırmak gece boyunca metabolizmanızın aktif olmasını ve kan şekerini dengelemesini sağlar.

Düşük kan şekeri gece uyku düzeninizi bozabilir ve iyi dinlenmediğiniz gecenin ertesinde gün boyunca size enerji verecek şekerli ve yağlı yiyeceklere yönelmenize neden olur.

Akşamları televizyon karşısında kompleks karbonhidratlar ve protein içeren 200 kalorilik bir atıştırmalık tüketmek kan şekeri seviyenizin sabitlenmesine ve vücudunuzun gece boyunca kaslarınızı onarmasına katkı sağlar.

Muz üzerine 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi, yoğurt ve çilek ya da peynir ve armut/elma seçeneklerini tercih edebilirsiniz.
8 4

Kilo vermek için yağlardan tamamen uzak durmak pek doğru bir hamle değil. Yağlar, yiyeceklerin sindirimini yavaşlatarak tokluk hissini arttırır ve kilo vermenize yardımcı olur.

Yağ tüketiminde işlenmiş ve hazır gıdalarda bulunan trans ve doymuş yağlardan uzak durmak oldukça doğru bir hamleyken, Omega-3 gibi faydalı yağlara ise sağlıklı bir beslenme biçiminde mutlaka yer verilmeli.

Zeytinyağı, fındık, çekirdekler ve avokadoda bulunan iyi kolesterol "LDL" seviyesini yükselten bulunan tekli doymamış yağ, ton balığı, somon, keten tohumu, kanola yağı ve cevizde bulunan çoklu doymamış yağ çeşitlerinden omega-3 gibi faydalı yağ asitleri de kalp rahatsızlıkları ve depresyon riskini düşürüyor.

Ayrıca bu doymamış yağ çeşitleri lütein ve beta-karaton gibi yağda çözünen vitaminlerden yararlanmanızı sağlar.

Salatalarınıza zeytin yağı, kanola yağı ve ceviz , sandviçlerinize de avokado ekleyerek faydalı yağlara diyet listenizde yer verebilirsiniz.
8 5