2012 yılında Nature dergisi tarafından şekerin üzerinde de alkol gibi bazı kısıtlamalar ve uyarılar koyulması fikri ortaya atılmıştı. Çünkü aşırı fruktoz ve glikozun karaciğerde toksik etki yaratabilir.

Alkollü içeceklerin metabolik yolu fruktoz alımındakine benzerdir. Ayrıca şeker alkolün sorumlu olduğu birçok kronik durumun meydana gelme riskini arttırır.

Sonuç olarak zayıfsınız diye fruktoz kaynaklı meydana gelen karaciğer hasarından korunduğunuzu düşünüyorsanız tekrar düşünün. Aşırı kalori almıyor/kilolu değilseniz bile karaciğer hasarı meydana gelebilir.
8 3

Şeker, ‘şeker içermez ’ olarak her gün satılan birçok gıdada saklıdır.

Birçok insan ‘normal’ şeker suçlularından (şeker, kurabiye, kek) kaçınmak için gayret ederken aslında sevdikleri bazı gıdaların çok fazla şeker içerdiğini fark ettiklerinde aldatılmış hissediyorlar. Örneğin; domates sosu, fat free soslar, tonik, marine yapılan soslar, krakerler ve hatta ekmek bile.
8 4

Bir çoğumuz çocukken gerekenden fazla şeker tüketmişizdir. 2009 yılında yapılan bir çalışmada ise glikoz tüketimi ve hücrelerin yaşlanması arasında pozitif bir ilişki bulundu.

Hücrelerin yaşlanması kronik hastalıklar gibi ciddi sorunlara yol açmasa da kırışıklık gibi daha basit şeylere neden olabilir. Fakat işin endişe verici diğer kısmı ise şekerin beyin hücrelerinde de yaşlanma etkisi vardır.

2012 yılında yapılan çalışmada aşırı şeker tüketiminin hafızada eksikliklere yol açtığı ve genel bilişsel sağlığı etkilediği bulunmuştur. 2009 yılında sıçanlarda yapılan bir çalışmada benzer sonuçlar vermiştir.
8 5

Geçtiğimiz 30 yılda obez adelosanların oranı 3 katına, çocukluk çağı obezite oranı ise 2 katına çıktı. Birçoğumuz geleceğimizi tehdit eden unsurların ve bunlarla alakalı dataların farklındayız fakat yapılan bilimsel çalışmaların ötesinde gerçekten neler olduğunu görmek için eğlence parklarını, okul veya alışveriş merkezlerini ziyaret etmek gerekli.

Obez çocuklarda yağ birikimi genellikle gövde kısmında olur. Neden? Bir sebebi fruktoz yüklü içeceklerdeki artış olabilir.
8 6