Son on yılda tarım ilaçlarının kullanımında belirgin bir artış görülüyor. Fakat ürünlerde bulunan tarım ilacı yükü de bilmemiz gerekn bir diğer etken.

Tarım ilacı yükü tek bir ekin üzerine uygulanan çeşitli ilaçların miktarına göre değişiyor. Kullanılan tek bir tarım ilacı belirli bir dozla kısıtlanıyor ama bir ekin üzerinde kaç tane ilaç uygulanabileceği ve miktarı konusunda hiçbir kısıtlama yok.Bu da bazı besinlerde birkaç tane tarım ilacının bulunmasına neden oluyor.

Örneğin piyasada satılan klasik elmaların üzerinde 42 tane tarım ilacı bulunuyor. Bu miktar yalnızca sayı olarak fazla olmasının dışında 42 tane farklı tarım ilacının birbiriyle tepkimeye girmesi sonucu vücudumuza nasıl bir hasar vereceğini kimse bilmiyor. Yapılan araştırmalar sonucunda ise tarım ilaçlarının insan sağlığına ciddi etkileri olduğu tespit ediliyor.
9 2

Bazı tarım ilaçlarının, beynin öğrenme ve hafıza alanlarının gelişimini olumsuz etkilediği ortaya çıkan bulgular arasında.

Neonikotinler, organofosfatlar ve karbamatlar beyne zarar veren ve öğrenme ve hafızayı etkileyen tarım ilaçlarından yalnızca bazıları. Tarımda kullanılan bu ilaçlar sinirlerin gönderdiği sinyallerin etkileşimine etki ediyor ve karışıklığa neden oluyor.

Tarım kimyasallarına maruz kalmak herkesi ilgilendiren bir konu fakat özellikle hamile kadınlar bu duruma daha çok özen gösteriyor. Anne karnındaki bebeklerin beyin gelişimini etkileyen bu kimyasallar en çok hamile kadınları endişelendiriyor.

Tarım ilaçlarının beyin üzerindeki etkilerinden sakınmanın tek yolu organik gıdalar tüketmek.
9 3

Çocukların tarım kimyasallarına maruz kalmaları sonucunda beyin gelişimleri etkilendiği gibi ortaya başka negatif etkiler de çıkabiliyor.

Örneğin, tarım ilaçlarındaki nörotoksin ve endokrin bölücülere anne karnında maruz kalan bebeklerde dikkat bozukluğu ve otistik spektrum bozukluğu riski artıyor.

Üreme bozukluğu, bilişsel bozukluk ve doğuştan engelli bebeklere sebebiyet veriyor. Büyümeye ve gelişmeye devam eden çocuklarda tarım kimyasalları daha büyük bir tehlike arz ediyor.

Bilim adamlarının yaptığı çalışmalar sonrasında nihayet bu konuda sevindirici bir bulguya rastlandı. Tüketilen sıradan tarım ürünleri organik tarım ürünleriyle değiştirildiğinde çocukların idrarında görülen tarım ilaçlarına birkaç gün sonra rastlanmadığı belirlendi.
9 4

Birçok tarım kimyasalı aynı zamanda hormonların işleyişini etkileyen endokrin bölücü. Üreme hormonları tarımda kullanılan ilaçların etkilediği birkaç hormondan biri. Her tarım ilacı üreme hormonlarını farklı bir şekilde etkiliyor.

Örneğin endosülfan maddesi erkek çocuklarında ergenlik dönemini geciktiriyor. Atrazin adındaki kimyasal ise menstural sorunlar, düşük sperm sayısı ve bebeklerin doğum kilosunda düşüklük yaratıyor.

Bu üreme problemlerinin dışında, tarım kimyasalları düşüklere ve gebelik sorunlarına da yol açıyor.
9 5