Diyetin en belirgin özelliği ve temel prensibi 5 gün boyunca yalnızca protein alınıyor olması ve diyette karbonhidrata kesinlikle yer verilmemesi. Ancak bu diyet 5 günden uzun süre yapılırsa metabolizmada ters etki yaratıyor ve vücut her şeyi depolamaya başladığı için kilo alınmaya başlıyor. Hızlı kilo vermeye fazlasıyla meraklıyız. Bir Dukan diyeti fırtınası esiyor ortada ki, son derece tehlikeli, kalbi ve böbrekleri mahveden ölüme kadar götürebiliyor.Günümüzde gazete ve dergilerde yer alan moda diyetler maalesef bilinçsizce uygulanmaya devam ediyor... Bu diyetleri uygulayan kişiler zihinsel, ruhsal ve bedensel sagliklarinı tehlikeye atıyorlar. Belirli bir besin ögesinin tüketilmesine dayalı Dukan Diyeti ise yıllardır çok yaygın uygulaniyor ve son zamanlarda da oldukça revaçta.
12 7

Bu hatalı popüler olarak nitelendirilen diyetlere baktığımızda verilen öneriler US Department of Agriculture (USDA), Department of Health and Human Services, National Institutes of Health, American Dietetic Association, American Heart Association, American Diabetes Association ve American Cancer Society tarafından bildirilen tavsiyelerle zıtlık göstermekte ve zararları konusunda ortak görüş bildirilmektedir.
12 8

Bu diyetlerin genelde kalorisi ve karbonhidratı çok düşük olduğundan vücut temel ihtiyacı için kendi deposundaki karbonhidratı kullanıyor. Depolanmış karbonhidratın her bir gramı vücutta 2-4 gram su bağladığından, depo kullanıldığında su açığa çıkıyor. Su vücuttan atıldığında da kilo düşüyor. Diyet kesildiğinde ve normal gıdalara dönüldüğünde ise bu su ve tabii ki kilolar da geri dönüyor.

Diyet esnasında belli besinlere ağırlık verildiğinden yasaklanan gıdalara karşı aşırı istek oluşuyor ve diyet sonrasında bu besinlere hücum edilince kilo alınıyor. Üstelik düşük karbonhidratlı diyetlerle yağ dışı dokuların, özellikle de kasların kaybı artıyor. Oysa bir diyette asıl olması gereken, yağ kaybetmek. Kısa zamanda zayıflatmayı vaat eden diyetler, insanları egzersizden de uzaklaştırdığı için zaman içinde kilo almayı destekliyor.
12 9

Moda diyetlerin yan etkileri baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, yorgunluk, bulantı, ishal, kabızlık, kalp ritminde bozukluk, tansiyon düşüklüğü, saç dökülmesi, bazal metabolizma hızında azalma şeklinde ortaya çıkıyor. Daha çok gençlerin uyguladığı bu diyetlerin sık ve bilinçsiz yapılması, kişiyi psikolojik yönden de etkiliyor. Çok sık yapılan çok düşük kalorili diyetler sonucu çeşitli yeme bozukluklarının ortaya çıkması da mümkün.
12 10