4. Karbonhidratı azaltın


Gerektiğinden fazla kilo almak, doğum sonrasında karşınıza sorun olarak çıkacağı için, bu dönemde karbonhidratları azaltmalı, protein, vitamin ve kalsiyum ağırlıklı bir beslenme programı tercih etmelisiniz. Et, balık, tavuk, yumurta gibi besinlerle protein; süt, ayran, yoğurt gibi süt ve süt ürünleriyle kalsiyum; bol bol sebze ve meyve tüketerek de günlük dengeli beslenme programı dahilinde almanız gereken vitamin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
10 4

5. Kapalı mekânlara dikkat


Bulaşıcı hastalıkların ve alerjilerin çoğalmasına neden olan ortamlarla beraber, değişen hava şartları da birçok hastalığa sebep oluyor. Pencereleri ve kapıları açarak evdeki havalandırmayı sağlayabilir, mutfak ve banyodaki havalandırma fanlarından yararlanabilir ve hava temizleyici cihazlardan edinebilirsiniz. Soğuk algınlığı ya da gribe yakalanmamak için, salgın dönemlerinde kapalı ve kalabalık mekânlarda uzun süre kalmamalı ve ellerinizi sık sık yıkamalısınız. Gribal enfeksiyonların yaygın olduğu bu mevsimde tokalaşmak, öpüşmek risk arttırıcı olduğundan daha dikkatli olunmalı ve bu tip yakın temaslardan kaçınılmalıdır.
10 5

6. Pasif sigara içiciliği hamilelikte riskleri attırır


Kapalı mekânlarda daha fazla kalındığından dolayı maruz kaldığınız pasif sigara içiciliği, bebeğinizde rahim içi gelişme geriliği, düşük doğum ağırlığı gibi riskleri de arttırabilmektedir. Evinizin hiç bir yerinde sigara içilmesine izin vermeyin ve sigara kullanılan, havalandırmasız mekanlardan uzak kalın.
10 6

7. Çatlaklardan ve cilt enfeksiyonlarından korunun


Hamileliğiniz süresince cildiniz daha hassas olacak ve bakıma daha çok ihtiyaç duyacaktır. Özellikle soğuk havalarda cildiniz kuruyup çatlayabilir. Bu çatlaklar da enfeksiyon riskini arttırabilmektedir. Bu nedenle el ve yüz yıkamada soğuk su yerine ılık su kullanmalısınız. Basit nemlendirici kremleri kullanarak cildinizi nemlendirmelisiniz. Unutulmayacak en önemli şey bol bol su içmek olacaktır.
10 7