Zatürre belirtileri nelerdir titreme üşüme belirtilerine aldanmayın!

Zatürre belirtileri nelerdir? Mevsim geçişlerinde sıklıkla karıştırılan hastalıklardan biri de grip ve zatürredir. Titreme ve üşüme belirtilerine dikkat!

Mevsimsel hastalıkların başında gelen zatürre ve gripin belirtilerini taşıyorsanız önemsememezlik yapmayın! 3 günden fazla süren belirtileri taşıyorsanız ve kaideye almıyorsanız ölümcül bir tehlikeyle karşı karşııya kalabilirsiniz! Genellikle zatürre ve grip gibi mevsimsel hastalıklar belirtileri yüzünden birbirine karıştırılır ve ''Amaan canım 3 gün dinlenirim hiç bir şeyim kalmaz'' deyip geçmeyin. Grip ve zatürre birbirine sıklıkla karıştırılan hastalıklardır ihmal edildiği taktirde karşınıza çeşitli ciddi sağlık sorunları çıkabilir. İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatime Yavuz, “Doktora danışmadan ilaç kullanmayın, zatürre hala ölümcül bir tehlike” diyerek uyarılarda bulundu.

6 1

Kış aylarında yaygınlaşan zatürre çoğunlukla griple karıştırılıyor. Özellikle bilinçsizce kullanılan antibiyotikler ve tedaviye geç kalmak hastalığı ölümcül bir seviyeye taşıyor. Pnömoni yani zatürre, akciğerin iltihaplanmasıdır. En çok ölüme yol açabilen hastalıklar arasında ilk sıralarda gelen zatürre bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroplarla oluşabilir.

Hemen her yaş grubunda görülse de çocuklarda, 65 yaş üstü yaşlılarda, böbrek, şeker, kalp hastalıkları gibi kronik bir hastalığa sahip olanlarda daha sık görülür. Sigara veya ilaç kullanımı gibi durumlarda da hastalığa rastlanma oranı artar.

6 2

TİTREME- ÜŞÜME GİBİ BELİRTİLERE DİKKAT!

Zatürre, grip gibi solunum yolu ile bulaşabilir. Kış aylarında daha fazla kapalı ortamda kaldığımızdan görülme sıklığı artar. Temizliği, filtre değişimi yapılmamış klimalarda üreyen özel bir bakteri de zatürrenin çeşidi olan Lejyoner hastalığına yol açar. Özellikle 3 gün geçmeyen yüksek ateş, üşüme- titreme, iltihaplı balgam ve yan ağrısı zatürrenin habercisi olabilir. Hastalığın yaygınlık derecesine göre nefes darlığı, el, ayak ve dudaklarda morarmalar görülebilir. 

6 3

Halsizlik, iştahsızlık, bulantı ve kırgınlık gibi genel şikâyetler de sıklıkla görülen belirtilerdedir. Hastaların grip olduğunu zannederek eş-dost önerisi ile ilaç kullanmaktan kaçınması gerekir. Doktora gitmeyip kafamıza göre antibiyotik içmek zatürreyi daha çok ağırlaştırır.

Hastaya tanı genellikle muayene sonrasında çekilen akciğer grafisiyle konulur. Hastalığın ileri evresinde hasta hastaneye yatırılabilir, kan testleri, bilgisayarlı tomografi ve balgam testleri gibi incelemeler gerekebilir.

6 4