Bazen herkesin iyiliği ve mutluluğu için boşanmak bir çözüm olabilir. Her ilişkiye uygulanabilecek net kurallar da bulunmuyor. Ancak yine de genel olarak ilişkiyi bitirme zamanının geldiğini gösteren durumlar şöyle özetleniyor:
8 2
Bağımlıysa Eğer partneriniz kumar, seks, alkol veya uyuşturucu gibi bağımlılıklar nedeniyle yardım almaya açık ya da hayatını değiştirmek için bazı programları uygulamaya hazır değilse, uzaklaşmak en iyi seçenek olabilir. Huemer Winans’a göre bir bağımlıyla evli olmak duygusal ve maddi sorunlara yol açabilir, hatta duygusal istismar gibi durumlar yaşanabilir. Böyle bir aile ortamında büyümek çocuklar için de çok kötü etkiler yaratabilir ve çocuklar yanlış bir şekilde ebeveynlerin problemlerinin kendileri yüzünden gerçekleştiğini düşünüp, kendilerini suçlayabilirler.
8 3
Şiddet varsa Huemer Winans’a göre, “İstismara açık ilişkilerde şiddet döngüsü sürekli tekrar edeceği için düzelmeyecektir”. Fiziksel şiddet olmasa dahi, sözlü ve duygusal şiddet de mental ve duygusal iyiliğinize zarar verecektir. Bağımlılık gibi, bu durumda da çocuklar şiddete uğramıyor bile olsa, ebeveynleri arasındaki şiddet nedeniyle risk altında olacaklar. Bir çocuk şiddete maruz kalırsa veya gözlerinin önünde yaşanmasını deneyimlerse, mutsuzluk ve kendine çok düşük bir güvenle büyüyecek. Bu tarz bir aile çocuk için zehirli ortam yaratır. Böyle durumlarda resmi kurumlardan ve sivil toplum örgütlerinden destek almanız da önemli olacaktır.
8 4
Çocuk sahibi olma anlaşmazlığı Çocuk sahibi olmak için yaş ve dönemsel durumlar önem kazanıyor. Eşlerden birinin çocuk sahibi olmak istemesi diğerinin istememesi problemlere yol açabilir. Bunun eşler arasında karşılıklı sıkıntılara yol açmaması için iletişim kanalları açık olmalı ve partnerler birbirini anlamalıdır. Yoksa pişmanlık ve suçlama gibi duygular devreye girebilir. Huemer Winans, “Eğer siz çocuk sahibi olmak istiyorsanız ve partneriniz istemiyorsa, ikiniz de bu evlilikte mutluluğu yakalamakta zorlanacaksınız demektir. Bir evliliği yürüten şeylerden belki de önemlisi, kişilerin benzer bir aile yapısı projeksiyonuna sahip olmasıdır.” diyor.
8 5