İyi bir dinleyici olmanın kuralları!

İnsan ilişkilerinde konuşmak ve dinlemek bir iletişim aracı. İyi ve doğru iletişim kurmanın temel kuralı da iyi bir dinleyici olmaktan geçiyor.

Zaman zaman ilişkilerde; bu ister aile bireyleri, ister dostumuz, isterse iş arkadaşımız olsun, çeşitli nedenlerle sorun yaşadığımızı, anlamadığımızı veya anlaşılmadığımızı söyleriz. Ama sorunun iyi dinlememekten kaynaklandığını düşünmeyiz. İnsan ilişkilerinde dinlemek, konuşmaktan daha önemli. İyi bir dinleyici olmak ise kolay değil. Öncelikle çaba göstermemiz, zaman ayırmamız, konsantrasyonu sağlamamız, özen göstermemiz, kendi egolarımızı bir tarafa bırakmamız, ön yargısız ve belki de karşımızdaki kişinin psikologu olmamız gerekiyor. Bu ona duyduğumuz saygı ve verdiğimiz değerin de kanıtı olacaktır. İyi dinleyici olmak ciddi bir iştir. Peki iyi bir dinleyici olmak için ne yapmak gerekiyor?
5 1
İlk önce sessiz kalarak dinleyin -Öncelikle dinlerken sessiz kalmak. Dinlemekten çok konuşan olmamak gerekiyor. Fakat tamamen sessizliğe bürünürseniz bu kez konuyla ilgilenmediğiniz hissi uyandırabilirsiniz. Empati kurun -İyi bir dinleyici olmanın önemli kriterlerinden biri kendimizi dinlediğimiz kişinin yerine koymak yani empati yapmak ve böylece ne hissettiğini anlamaya çalışmak.
5 2
Kendi kişisel sorunlarınızı ortaya atmayın -Karşınızdaki insanı dinlerken kendi düşüncelerinizi, değer yargılarınız, hislerinizi ve sorunlarınızı bir kenara bırakmanız gerekir. Dikkatimizi tamamen dinlediğimiz kişiye ve onun anlatacaklarına vermeliyiz.
5 3
Dinlediğiniz kişinin yerine düşünmeyin -Dinlediğiniz kişiye karşı tamamen sessiz kalmamanız fakat yorumlarınızla onu fazla yönlendirici olmamanız gerekir. Onu üzen şey için içsel yolculuğuna eşlik etmek yerine yön vermemelisiniz. O yönünü kendisi bulmalı.
5 4