Adet düzensizliği neden olur sık sık kilo alıp veriyorsanız...

Her 3 kadından 1'inde görülen adet düzensizliği bir çok etkene bağlı olabilir. Strese bağlı sık sık kilo alıp veriyorsanız dikkat!

Bir çok kadının şikayetçi olduğu durumlardan biri de adet düzensizliğidir. Kadınlar arasında kadın hastalıklarının konuşmalarında sıklıkla karşılaştığımız ''Yaaa evet o bende de var'' söylemleri her ne kadar iç rahatlatan ve adet düzensizliğinin normalmiş gibi ifade edilmesine neden olsada aslında adet düzensizliğinin altında tehlikeli nedenler olabilir! Peki adet düzensizliği neden olur? Adet düzensizliğine neden olan hastalıklar nelerdir? İşte tüm soruların cevabını Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Funda Öztürk elmaelma.com okurları için yanıtladı. Dr. Funda Öztürk, adet düzensizliğinin altında yatan 8 önemli nedeni anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

9 1

STRESE BAĞLI KİLO ALIĞ VERMELERE DİKKAT!

Günlük hayat içerisinde yaşadığımız stres, kilo alıp vermeler, beslenme tarzındaki değişiklikler, ağır egzersiz, iklim ve çevre değişikliği, kronik hastalıkların varlığı (karaciğer ve böbrek hastalıkları, kanama ve pıhtılaşma bozuklukları), bazı ilaçlar (özellikle antidepresanlar, hormonal ilaçlar, kan inceltici ilaçlar, antienflamatuar ilaçlar), bitkisel ürünlerin kullanımı adet düzensizliklerini etkiliyor.

9 2

HAMİLELİK İHTİMALLERİ

Özellikle adet döngüsü düzenli olmayan kadınlarda görülen kanamaların bir kısmını fark edilmeyen düşükler oluşturuyor. Hele de adet gecikmesini takiben kasık ağrısı ile birlikte lekelenme veya daha fazla kanamanın varlığı durumunda dış gebelik olabileceği de akla gelmeli ve hamilelik testi yapılmalı.

9 3

HORMONAL NEDENLERLE ALAKALI OLABİLİR!

Düzenli adet görmek için vücuttaki bir çok hormonun sağlıklı bir denge içerisinde olması gerekiyor. Adet düzeni öncelikle östrojen ve progesteron etkisi altında gerçekleşiyor. Anovulasyon adet düzensizliğinin en sık rastlanan sebebi. Yumurtlamanın gerçekleşmediği bu durumlarda progesteron eksikliği gelişiyor ve bu da östrojen hakimiyetinin artmasına ve kanamalara yol açıyor.

9 4